Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sneh vyvolal chaos v Taliansku: Sme tu izolovaní od sveta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Vlna mrazu, ktorá pokračuje v Taliansku a zabila tu už najmenej 10 ľudí, vyvolala cez víkend podľa agentúry AFP kritiku úradov po tom, čo sneh v Ríme a inde vyvolal chaos. Predovšetkým ochromil dopravu a zásobovanie i potravinových obchodov.

"Nezohnal som nič na jedlo. Ľudia si začali robiť zásoby, ako to bolo s chlebom (za vojny) v roku 1943. Rím má infraštruktúru hodnú rozvojového sveta," hneval sa v talianskej metropole Salvatore Merlo.

Niektorí obyvatelia na severe Ríma si museli sami rozrezávať kmene stromov, ktoré spadli v dôsledku mrazu a snehu na cestu. Úrady im neboli ochotné vraj pomôcť z dôvodu sporov medzi miestnymi a vládnymi predstaviteľmi.

Starosta Ríma sa stal terčom ostrej kritiky za to, že včas nezabezpečil záchranné a ďalšie služby pre čistenie ulíc a ďalšiu likvidáciu následkov mrazivého počasia. Mnoho ľudí zostalo dlho bez elektriny. Stovky vojakov začali pomáhať odpratávať piatkový sneh až dnes.

Rovnaká nespokojnosť zaznela aj v ďalších oblastiach. "Sme ponechaní svojmu osudu, izolovaní od sveta. Sme 24 hodín bez vody a elektriny. Zohrievame sa pri rúre a jeme konzervy," zavolal novinárom v metropole obyvateľ z mesta Frosinone v strednom Taliansku.

Zvlášť ostrej kritike zo strany verejnosti čelia štátne dráhy Trenitalia potom, čo v oboch posledných nociach cestujúci zostali dlhé hodiny zablokovaní vo vlakoch, ktoré znehybnil sneh. Ľudia vraj boli ponechaní v chlade a tme.

Taliansky premiér Mario Monti pripustil, že úrady toho mali urobiť viac, predovšetkým pre zabezpečenie dopravy a zásobovanie obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu