Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nanič zákony? Ženu vyhodili neprávom, hneď musí vrátiť podporu!

ilustračné foto
ilustračné foto

OSTRAVA - Češka Dagmar Svobodová (59) zažila, čo to znamená, keď je cesta do pekla dláždená dobrými úmyslami. Z práce ju vyhodili, pretože poukázala na plytvanie. Súdy sa jej opakovane zastali, úradníčka ale dodnes nemá miesto. Jej príbeh má však ešte jednu krutú pointu.

Súdy právoplatne uznali, že bola vyhodená neprávom, musí teda vracať úradu práce už vyplatenú pomoc. Peniaze za ušlú mzdu pritom doteraz len neúspešne vymáha.

Jedenásť rokov pracovala Dagmar Svobodová pre ostravský dom kultúry ako dramaturgička, mzdová účtovníčka aj personalistka zároveň. Počas tej doby u nej v kolónke hodnotenie zamestnanca stálo vždy: pracovitá, rázna, výkonná.

Problémy nastali až v roku 2008, kedy kultúrny dom od odborov kúpilo mesto. S novým vedením sa zmenil aj prístup k hospodáreniu. Riaditeľ presadil nákup nového vybavenia do kancelárií. Dagmar Svobodovej sa nepáčilo, že organizácia, ktorá do tej doby skôr živorila, si zaobstarala aj dve nové autá.

Keď nového šéfa upozornila na plytvanie, dostala výpoveď. Oficiálne pre nadbytočnosť. S výpoveďou sa nemienila zmieriť. Zvlášť potom, čo kultúrny dom obratom vypísal inzerát a prijal na jej "zrušené" miesto iného pracovníka. Obrátila sa na okresný súd a ten konštatoval: "Žalobkyňa sa napriek organizačnej zmene nestala nadbytočnou."

Súdny senát preto vlani vo februári označil výpoveď za neplatnú a nariadil uhradiť náklady na konanie aj ušlú mzdu Svobodovej. Verdikt potvrdil aj odvolací krajský súd. Ani tým však žene súdne popoťahovanie neskončilo. Kultúrny dom chce zvrátiť rozsudok ešte dovolaním na Najvyšší súd. Potom ale začala vyhodenej úradníčke strpčovať život iná inštitúcia: úrad práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu