Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hromadné prepúšťanie v Maďarsku sa dotkne juhu Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA - Hromadné prepúšťanie v Maďarsku sa negatívne dotkne miery nezamestnanosti aj na juhu Slovenska. U našich južných susedov pracuje mnoho obyvateľov najmä z okresu Komárno.

Maďarská dodávateľská spoločnosť Za-Co Kft. bude prepúšťať 282 zamestnancov, z toho 175 je občanov Slovenskej republiky a všetci s výnimkou dvoch majú trvalý pobyt v okrese Komárno.

Výpovede dostanú koncom januára, reálne odídu 1. marca po uplynutí výpovednej lehoty, informovala riaditeľka úradu práce v Komárne Gabriella Nagy. S ďalšími 30 ľuďmi z okresu rozviaže pracovný pomer sprostredkovateľská agentúra Trenkwalder, skončia k 31. januáru. "V našom regióne pociťujeme, že v Maďarsku je hospodárska kríza. Dá sa očakávať, že budú nasledovať aj ďalšie prepúšťania,“ skonštatovala Nagy.

Pre také kvantum prepúšťaných ľudí úrad práce nemá priestory, plánuje preto zriadiť mobilné pracoviská. "Do Za-Co prídeme prepúšťaným zamestnancom vysvetľovať, že keďže boli zamestnaní v Maďarsku, čo musia zabezpečiť a aké tlačivá vyplniť, aby sme ich zobrali do evidencie,“ povedala Nagy.

Situácia je podľa nej veľmi zlá, ku koncu decembra dosiahla nezamestnanosť v okrese 17,53 percenta. Predstavuje to 9 805 ľudí bez práce, čo je takmer každý šiesty človek v produktívnom veku. Pri porovnaní s okolitými okresmi je na tom komárňanský najhoršie. "Napríklad v Dunajskej Strede je o tretinu nižšia nezamestnanosť, nižšia je aj v Leviciach a v Nových Zámkoch,“ poukazuje Nagy. Veľa ľudí podľa jej slov odovzdalo živnostenské listy a prihlásilo sa do evidencie úradu práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu