Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vianoce do Betlehema prilákali 100 tisíc turistov a pútnikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: allfamouswonders.com)

BETLEHEM - Desaťtisíce turistov a kresťanských pútnikov v sobotu zaplnili predjordánsky Betlehem, kam sa zišli na oslavu Vianoc.

Ide o najvyššiu účasť za viac ako desaťročie a hrdí palestínski predstavitelia vyhlásili, že sa modlia za to, aby ich oslavy priblížili k splneniu sna o nezávislosti.
      
Betlehem, ako zvyšok Predjordánska, prešiel náročným obdobím po tom, čo tam koncom roka 2000 vypuklo povstanie proti izraelskej okupácii. Boje však v ostatných rokoch utíchli a turisti sa začínajú vracať. Vlani ich prišlo 70 tisíc, tento rok približne 100 tisíc, oznámili izraelské ozbrojené sily, ktoré kontrolujú vstup a výstup z mesta, ktoré je z troch strán obkolesené izraelskou bariérou.
      
Izraelskými kontrolami musel prejsť aj latinský patriarcha Fuád Tuwál, ktorý celebroval polnočnú omšu.
      
Tuwál v kázni reagoval na Arabskú jar a vyzval na zmierenie v Sýrii, Egypte, Iraku a Severnej Afrike. Tiež spomenul palestínsku žiadosť o prijatie do OSN a posťažoval sa, že Spojené národy iniciatívu nepodporili. Fuád kritizoval medzinárodné spoločenstvo, že tlačí na Palestínčanov, aby sa opäť angažovali v neúspešnom mierovom procese s Izraelom, po ktorom "zostala trpká príchuť nesplnených sľubov a nedôvery." Patriarcha sa pomodlil za mier pre Palestínčanov a Izraelčanov a posťažoval sa na izraelskú bariéru okolo Betlehema. "Zrúcajme múry v našich srdciach, aby sme zrúcali múry z betónu," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu