Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci hovoria o historickom omyle: Nacisti možno objavili pravé rodisko Ježiša Krista!

Má legenda reálne základy? Zobraziť galériu (3)
Má legenda reálne základy? (Zdroj: YouTube, Wikipedia)

NAZARET - Prívrženci sekty spriahnutej s nacizmom verili, že v Galilei, deväť kilometrov západne od Nazaretu, je miesto, kde sa skutočne narodil Ježiš Kristus a niektorí vedci im dávajú za pravdu, keď hovoria o druhom Betleheme!

Legenda okolo Betlehemu v Galilei je fascinujúca a ťažko uveriteľná, ale tajná nacistická náboženská sekta čakala na druhý príchod Krista práve tam. Celú fantáziu neskôr podporil Adolf Hitler a Heinrich Himmler, aby dokázali, že Ježiš nebol Žid, informuje Mirror.

Niektorí vedci tvrdia, že táto fikcia by mohla mať aj reálne základy. Izraelský archeológ Aviram Oshri si myslí, že by bolo oveľa realistickejšie, keby sa tehotná Mária krátko pred pôrodom dostala na oslovi len do neďalekej dediny, než aby z Nazaretu cestovala desiatky kilometrov na juh kvôli sčítaniu ľudu. „Ako by mohla žena v deviatom mesiaci tehotenstva cestovať cez celú Judeu 175 kilometrov na oslovi do Betlehemu? Oveľa väčší zmysel dáva, že cestovala len 14 kilometrov,“ uvažuje Oshri.

Po viac ako desiatich rokoch výskumov totiž našli archeológovia unikátne zvyšky byzantského kostola na mieste „druhého Betlehemu“ neďaleko Nezaretu. Pod kostolom bola dokonca prírodná jaskyňa. A práve mnoho ranokresťanských textov hovorí, že Ježiš sa narodil v jaskyni. Takisto časti opevnenia miesta hovoria v prospech historických záznamov, ktoré spomínajú múr okolo biblického Betlehemu.

Odborníci hovoria o historickom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube, Wikipedia)

Doktor Oshri je však len jedným z nasledovateľov, ktorí sa k tejto teórii prikláňajú. Na začiatku minulého storočia sa totiž tisíce nemeckých kresťanov usadili vo vtedajšej Palestíne, kde vznikla náboženská sekta „Ľudia kostola“, ktorá od roku 1906 v Galilei čakala na druhý príchod Krista.

Prívrženci sekty boli vylúčení z luteránskej evanjelickej cirkvi a vo Svätej zemi sa chceli zachrániť od hriechu. Mnohí z nich však otvorene podporovali Hitlerov nacizmus, keď sa dostal k moci. Ich prítomnosť vo Svätej zemi sa Hitler snažil rovnako využiť vo svoj prospech – chcel totiž prepísať históriu kresťanstva a dokázať, že Ježiš nemal židovský pôvod. Podľa spisovateľa Sidneyho Kirkpatricka Hitler trval na tom, že Ježiš sa v skutočnosti nenarodil v Betleheme, ale v inom Betleheme blízko Nazaretu.

Narodil sa Ježiš blízko Nazaretu?
Zobraziť galériu (3)
Narodil sa Ježiš blízko Nazaretu?  (Zdroj: YouTube, Wikipedia)

Po roku 1939 sa „Ľudia kostola“ dostali do nemilosti. Niektorí z nich odišli bojovať za nacizmus a tí, ktorí ostali, boli deportovaní ako neželaný element. Poslední z nich z územia odišli v roku 1950, ale ich domy postavené v európskom štýle nesú svedectvo o ich prítomnosti dodnes. Jeden z nich bol dokonca premenený na múzeum.

 

Bethlehemglilit1

 

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu