Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počasie láme 100-ročné rekordy: "Púšť" v Európe a hory bez snehu!

Po snehu nie je na horách ani stopy
Po snehu nie je na horách ani stopy

MNÍCHOV - Tohtoročná jeseň je v strednej Európe najsuchšia a miestami aj najteplejšia za posledné desiatky rokov. Napríklad v Nemecku je zatiaľ november s absolútnym minimom zrážok najsuchší za posledných 130 rokov. Aj pre rakúskych meteorológov je tento mesiac rekordný - namerali najmenej zrážok od roku 1858, kedy sa s pravidelným sledovaním počasia začalo. V Bulharsku a Nemecku vysychajú rieky a sucho ohrozuje aj poľnohospodárov: na Ukrajine môže nedostatok vlahy znížiť úrodu obilia až o tretinu.

V nemeckých Alpách okrem sucha panujú tiež nezvyčajne vysoké teploty. Podľa meteorológov sú v priemere o šesť stupňov vyššie ako v rovnakom období vlani a ľudia si užívajú aj nezvyčajne mnoho hodín slnečného svitu. Aj keby teda začal padať sneh, čo sa zatiaľ nestalo, dlho by na horských vrcholoch nevydržal. Lyžiari si tak na začiatok sezóny ešte musia počkať.

Podľa Jensa Hoffmanna z nemeckej meteorologickej služby (DWD) v Offenbachu tento mesiac vážne ašpiruje na zápis do historických tabuliek. Zatiaľ najsuchší november bol podľa nemeckých záznamov v roku 1920, kedy spadlo 10,2 milimetra zrážok, čo je niekoľkonásobne menej než priemerných 67,4 milimetra. Tohtoročné zrážky sú ale ešte oveľa nižšie ako v roku 1920 - zatiaľ len 0,5 milimetra.

V Budapešti klesol Dunaj na tak nízku hladinu, že z vody pod Gerardovým vrchom (Gellért-hegy) vyčnieva takzvaná Skala biedy. Tá podľa ľudových povestí sedliakom oznamuje núdzi a biedu.  V pondelok ráno bol stav vody v rieke podľa budapeštianskeho vodočtu 87 centimetrov, v piatok to bolo dokonca len 74 centimetrov. Rekordne nízku hladinu v Budapešti zaznamenali vodohospodári v novembri 1947, kedy tu bolo len 51 centimetrov vody.

Maďarské ministerstvo poľnohospodárstva sa obáva miliónových škôd, ktoré sucho môže farmárom spôsobiť. Poriadne nepršalo už mesiac, čo nemá za posledných sto rokov obdobu. Tohtoročná úroveň zrážok je o desať až 15 percent nižšia, než je bežné.

Nezvyčajné sucho trápi už od polovice augusta tiež Rumunsko. V horách pri západorumunskej Hunedoare bojovali nedávno hasiči s 30 lesnými požiarmi. V ôsmich dedinách na severozápade pri meste Sighetu Marmatsiei museli hasiči dokonca zásobovať obyvateľstvo pitnou vodou, pretože tu studne vyschli.

Aj v pražskom Klementíne bol doteraz najsuchší november v roku 1920, kedy napadlo celkom 1,6 milimetra zrážok. Tento rok je ale na vlahu ešte omnoho skúpejší. Rovnako je na tom aj Rakúsko, kde celý mesiac prakticky nepršalo.

Väčšina tamojších obľúbených horských stredísk navyše musela odložiť začiatok sezóny: panujú v nich tak vysoké teploty, že nie je možné ani umelé zasnežovanie snehovými delami. Vo výške 3100 sú teploty okolo mínus 1,5 stupňa, teda asi 2,5 stupňa nad priemerom. Podobne to vyzerá v lyžiarskych strediskách v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu