Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Euro zachraňujú ľudia z Goldman Sachs, vraj je už príliš neskoro!

Mario Monti
Mario Monti (Zdroj: SITA)

RÍM/BRATISLAVA - Traja európski predstavitelia, ktoré majú v súčasnosti plné ruky práce so zachraňovaním eura, majú toho spoločného viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Tým spojovacím článkom je Goldman Sachs.

Profesné dráhy Maria Montiho, ktorý prijal nomináciu na talianskeho premiéra, jeho gréckeho kolegu Lucasa Papademosa a nového šéfa Európskej  centrálnej banky Maria Draghiho sa až zarážajúco podobajú. Všetci traja majú ekonomické vzdelanie, ktorí praxovali v Spojených štátoch a zastávali vysoké pozície v administratíve EÚ. Denník Financial Times si navyše všimol, že dvaja z nich pracovali pre investičnú firmu Goldman Sachs. "Antiglobalizačných aktivistov to asi nepoteší, ale trhy budú z tohto faktu nadšené," napísal komentátor Gideon Rachman.

Podľa niektorých americká banková spoločnosť pomohla Grécku zamaskovať časť štátneho dlhu a oklamať tak štatistiky. Drahgi pôsobil v Goldman Sachs v rokoch 2002 až 2005 vo funkcii viceprezidenta a od všetkého sa dištancuje. Monti pre spoločnosť pracoval ako medzinárodný poradca. Papademos bol v čase, keď sa operácia dohodla, šéfom gréckej národnej banky. Goldman sa Sachs najímaním pracovníkov národných bánk snaží posilniť svoj vplyv.

Skúsení ekonómovia podľa mnohých expertov predstavujú poslednú nádej v boji pri riešení krízy. "Situácia však možno zašla už tak ďaleko, že ani tí najlepší odborníci ju nedokážu zvrátiť,“ konštatuje Rachman.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu