Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko opäť dusí smog, najhoršia situácia je na Morave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na mnohých miestach Českej republiky sa opäť zhoršila kvalita ovzdušia. Najhoršia situácia je už tradične v Moravskosliezskom kraji, kde sa priemerné denné hodnoty o 11:00 miestami vyšplhali na viac než šesťnásobok povoleného limitu, ktorý je 50 mikrogramov na meter kubický. Smog však trápi ľudí aj v Prahe, v stredných Čechách a Ústeckom kraji. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránkach Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hranica v Moravskosliezskom kraji bola hodinu pred poludním prekročená na všetkých 13 meracích staniciach, z ktorých sú údaje k dispozícii. Najvyššia hodnota bola nameraná v Bohumíne a vo Věřnoviciach na Karvinsku - 24-hodinová koncentrácia polietavého prachu sa tu pohybovala okolo 300 mikrogramov na meter kubický. Hodinová koncentrácia v Bohumíne bola dokonca 398 mikrogramov. Sedem meracích staníc hlási veľmi zlú kvalitu ovzdušia.

V Prahe je najhoršia situácia vo Vršoviciach, kde meteorológovia namerali 98,3 mikrogramu polietavého prachu na meter kubický. Na námestí Republiky bolo nameraných 89 mikrogramov a cez hranicu 80 mikrogramov na meter štvorcový sa dostali aj ďalšie štyri meracie stanice. Deväť staníc zo 14 hlási zlú kvalitu ovzdušia.

V stredných Čechách trápi smog ľudí predovšetkým v Kladne-Švermove, kde bolo nameraných 126,8 mikrogramov polietavého prachu na meter štvorcový. Ako zlú označil ČHMÚ kvalitu ovzdušia aj v Mladej Boleslavi. Zlú kvalitu ovzdušia namerali aj štyri meracie stanice z 10 v Ústeckom kraji, z ktorých sú údaje k dispozícii. Ľuďom sa zle dýcha aj v Chomutove a Ústí nad Labem. Inde v Česku je podľa meteorológov kvalita ovzdušia najhoršia "vyhovujúca", ​​aj to však znamená nadlimitný výskyt polietavého prachu.

Do Česka sa vrátili zhoršené rozptylové podmienky zhruba po týždni, smog však ľudí trápi už od začiatku novembra. V oblasti Ostravsko-Karvinsku bol vtedy dokonca vyhlásený signál regulácie, potom bol síce na krátko odvolaný, ale od sobotňajšieho večera už zase platí. Znečisťovatelia s platnými regulačnými poriadkami museli dodržiavať ekologické opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu