Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári sa zbavili živého bábätka, skončilo vo vreci ako odpad!

ilustračné foto
ilustračné foto

PEKING - Nemocnica v južnej Číne prepustila štyroch zamestnancov po tom, čo omylom diagnostikovali úmrtie pri pôrode a zbavili sa živého dieťaťa. Píšu o tom dnes čínske médiá, podľa ktorých sa nakoniec novorodenca vďaka starostlivosti príbuzných podarilo zachrániť.

Prípad sa stal 26. októbra v nemocnici v meste Fuo-šan. Matku dieťaťa Liou Tung-mej v ôsmom mesiaci tehotenstva previezli do pôrodnice s vnútorným krvácaním a kŕčmi. Dieťa, ktoré vzápätí prišlo na svet, podľa lekárov nedýchalo, nekričalo a malo fialovú farbu. Tím zdravotníkov ho vyhlásil za mŕtve a nechal ho odniesť, bez riadneho lekárskeho postupu.

Keď o pol hodiny neskôr švagriná rodičky požiadala, či by mohla telíčko údajne zosnulého novorodenca vidieť, dostala do ruky žlté plastové vrece s predpokladanou mŕtvolku. Dieťa v ňom ale našla živé.

"Otvorila som vrece a videla som, ako dieťa hýbe rukami a nohami a ako sa mu dvíha brucho," citovala ženu miestna tlač. Na svoje prekvapenie tiež zistila, že dieťa nie je dievča, ako bolo rodine oznámené, ale chlapec.

Dieťa urýchlene previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde zotrváva v stabilizovanom stave. Zdravotnícke úrady provincie Kuang-tung začali vyšetrovanie prípadu. Prepustený bol už šéf pôrodnice, jeden lekár a dve zdravotné sestry. Liou a jej manžel žiadajú od nemocnice odškodné vo výške 300-tisíc jüanov (cca 34 200 eur).

Podľa miestnej tlače zdravotná sestra rodine úmyselne povedala, že matka porodila dcéru, aby bolesť nad úmrtím novorodenca nebola taká veľká. V Číne sú totiž chlapci často cenení viac ako dievčatá, pretože rodiny podliehajúce prísnej politike jedného dieťaťa si želajú skôr mužského dediča, ktorý dokáže svojich príbuzných neskôr ľahšie zabezpečiť.

Čínsky zdravotnícky systém, ktorý bol predtým oceňovaný za to, že sa mu podarilo zlepšiť zdravotný stav miliónov Číňanov, čelí teraz kritike, že predovšetkým v chudobných regiónoch poskytuje nekvalitnú starostlivosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu