Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalší nápad z Grécka: Dovolenkári z EÚ budú u nich potrebovať pasy!

Pretrvá Schengen aj naďalej? Zobraziť galériu (2)
Pretrvá Schengen aj naďalej?

ATÉNY - Grécka vláda žiada výnimku zo schengenského priestoru a chce obnoviť pasovú kontrolu na hraniciach. Informoval o tom grécky server ekathimerini.com s odvolaním sa na ministra civilnej ochrany Christosa Paputsisa.

"Problém Schengenu nie je na konci. Stále je tu možnosť zrušenia alebo postupného zmrazenia účasti Grécka v Schengene," uviedol na tlačovej konferencii Paputsis.

Gréci totiž zlyhávajú v oblasti výstavby nových prijímacích stredísk ilegálnych prisťahovalcov. Plán, ktorý vypracovali v máji, hovoril o štrnástich nových centrách. Z nich je desať v prevádzke, tie boli ale vybudované ešte pred prijatím májového opatrenia. Štyri z nich sa nachádzajú v meste Evros, ktoré je hlavnou vstupnou bránou prisťahovalcov z Turecka.

V septembri Európska komisia predstavila návrh zákona, ktorý pripúšťa obnovenie hraničných kontrol na, čo by malo aspoň čiastočne vyriešiť otázku neočakávaného toku imigrantov z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ. Proti tomu sa postavilo Francúzsko, Nemecko i Španielsko, ktoré sa nazdávajú, že spomínaný "návrh tak dáva Bruselu príliš veľa moci". Argumentujú tým, že právo na obnovenie hraničných kontrol by malo zostať na pleciach národných parlamentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu