Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chcú Nemci a Francúzi navýšiť euroval na 2 bilióny eur?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Úverová kapacita Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) sa zvýši maximálne na 1 bilión eur. Uviedli dnes noviny Financial Times Deutschland s odvolaním sa na nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho.

Minister tak reagoval na článok v britskom denníku Guardian, podľa ktorého sa Nemecko s Francúzskom dohodli na zvýšení kapacity EFSF na 2 bilióny eur. Predstavitelia Európskej únie (EÚ) to však popreli a tvrdia, že k žiadnej podobnej dohode nedošlo.

Ďalšie nemecké noviny Handelsblatt zase prišli s informáciou, že na zvýšení finančných prostriedkov v EFSF by sa mohli podieľať rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky známe pod skratkou BRIC: Brazília, Rusko, India a Čína.

Európski lídri budú o expanzii záchranného fondu rokovať v nedeľu 23. októbra na summite v Bruseli. Očakáva sa, že sa dohodnú na zvýšení prostriedkov v EFSF.

Viacerí európski predstavitelia ale naznačili, že sa jeho kapacita pravdepodobne zvýši troj až päťnásobne, ale maximálne na 1,5 bilióna eur. Informovali o tom agentúry RTTNews a Rueters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu