Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemecké noviny: Koniec eura? Euroval môže vybuchnúť zvnútra!

Euroval 2 schválilo 114 poslancov
Euroval 2 schválilo 114 poslancov (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Slovensko schválilo ako posledný člen eurozóny jej záchranný fond - no a čo? Tak dnes komentuje nemecký Süddeutsche Zeitung štvrtkový súhlas bratislavského parlamentu s rozšírením Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Podľa mníchovského denníka je pre jeho fungovanie oveľa dôležitejšie, aby si Nemecko a Francúzsko udržali najvyšší rating AAA. Ak by len jeden z týchto ťahúňov eurozóny o neho prišiel, EFSF by skončil a to isté by hrozilo euru, súdi Süddeutsche Zeitung.

Slovenské "áno" pre navýšenie fondu a posilnenie jeho právomocí podľa vplyvného bavorského denníka zatiaľ odstránilo obavy európskych vlád a na nadchádzajúcom summite eurozóny budú môcť EFSF predstaviť ako "novú menovo-politickú zázračnú zbraň". Tou však nie je, upozorňuje Süddeutsche Zeitung a pripomína, že k záchrane veľkých štátov ohrozených dlhovou krízou, ako sú Taliansko a Španielsko, nemá dostatok prostriedkov.

Kľúčom k jeho fungovaniu je podľa denníka najvyšší rating dvoch ekonomicky najsilnejších členských štátov menovej únie - Nemecka a Francúzska. "Tri A pre Berlín a Paríž garantujú, že aj fond dostane najlepšie hodnotenie, a bude tak akcieschopný. Ak jedna z týchto dvoch krajín príde o najlepšiu známku, vybuchne celý EFSF zvnútra a bude hroziť koniec eura. A to je to nebezpečenstvo," usudzuje Süddeutsche Zeitung.

Aby sa tomuto scenáru zabránilo, budú musieť Nemecko aj Francúzsko na summite eurozóny 23. októbra pristúpiť na mnoho "národných kompromisov". "Nič iné im nezostáva. K záchrane Európy ako celku, ale prinajmenšom na zabezpečenie eura, sa budú musieť obe krajiny vyvarovať všetkého, čo by mohlo zhoršiť medzinárodnú dôveryhodnosť a ich mohlo dostať do hľadáčika ratingových agentúr," predpovedá mníchovský denník.

Pesimisticky hodnotí súčasný vývoj nielen v eurozóne vo svojom dnešnom komentári Kölner Stadt-Anzeiger. Podľa neho má svet čo do činenia s "krízou storočia". "To znamená, že táto kríza hneď tak rýchlo nevymizne. Má silu a váhu poznamenať celé desaťročia a ovplyvniť celú jednu generáciu," veští chmúrnu budúcnosť denník vychádzajúci v Kolíne nad Rýnom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu