Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zlý vtip? Žene za smrť brata ponúkli odškodnenie 3 eurá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL - Ponuku v prepočte 3,25 eur ako odškodné dostala od vlády Juhokórejčanka za smrť svojho brata, ktorý padol v kórejskej vojne (1950-1953). Kabinet sa vraj riadil zastaralým zákonom.

Spomínaná ženy mala v roku 1950 iba dva roky, keď jej brat prišiel v boji o život. O existencii súrodenca sa dozvedela až v roku 2008 od susedky. Väčšina rodiny totiž zmizla pri bombardovaní.

Príbuzní nedostali za smrť vojaka žiadne odškodné až do tohtoročného apríla, kedy v súlade so zákonom platným v čase konfliktu sestre padlého prisúdili kompenzácie vo výške 5000 wonov.

Prezidentský výbor proti korupcii a pre ľudské práva označil tento krok za nepochopiteľný a vyzval vládu, aby ho prehodnotila. "Dúfame, že tento prípad povedie k vytvoreniu systému adekvátneho odškodňovania rodín juhokórejských vojnových veteránov, ktoré naďalej žijú v hlbokej bolesti," konštatoval výbor.

Ministerstvo pre záležitosti vlastencov a veteránov a ministerstvo obrany pripustili, že je potrebný nový zákon, ktorý by umožňoval brať do úvahy rastúcu infláciu a vyplácať viac.

Podľa údajov juhokórejského ministerstva obrany, citovaných agentúrou Reuters, padlo v bojových akciách medzikórejského konfliktu takmer 140 000 juhokórejských vojakov a až 130 000 ďalších je nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu