Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stovky detí sú zadržiavané na letiskách a v prístavoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Stovky detí sú zadržiavané v britských prístavoch a na letiskách príslušníkmi Pohraničnej agentúry Spojeného kráľovstva (UKBA). Informovala o tom dnes na svojej stránke BBC.

Podľa údajov zverejnených na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám zadržali v Británii od mája do augusta tohto roku 697 osôb mladších ako 18 rokov, konkrétne v prístave Dover a na letiskách Heathrow, Gatwick, Stansted a ďalších.  Spoločnosť Children's Society, ktorá údaje získala, je z nich "zdesená" a čísla považuje za "neprimerané". Ministerstvo vnútra v reakcii uviedlo, že mladiství neboli zadržaní na dlhšie ako 24 hodín. Mnohé prípady súviseli s vykonávaním imigračných kontrol.

Z dokumentov, ktoré má BBC k dispozícii, vyplýva, že viac ako štvrtina zadržaných cestovala sama. Podľa vnútropolitického redaktora BBC Dannyho Shawa údaje naznačujú že celej Veľkej Británii mohlo byť takto zadržaných niekoľko tisíc detí. Hlavný inšpektor väzníc Nick Hardwick vyjadril obavy z uvedenej praxe. Nezávislá kontrolná rada (IMB), sledujúca životné podmienky väzňov v Británii, nedávno opísala niektoré väzenské zariadenia v Heathrowe ako "ponižujúce".

UKBA vznikla 1. apríla 2008 zlúčením viacerých úradov a je súčasťou ministerstva vnútra. Agentúra je rozdelená do troch hlavných riadiacich štruktúr, každá má svojho vlastného riaditeľa. Okamžitý zákaz zadržiavania detí neúspešných uchádzačov o azyl žiadala od britskej vlády už vlani Škótska rada pre utečencov. V roku 2009 bolo vyše 1000 detí zadržiavaných so svojimi rodinami, zatiaľ čo čakali na vyhostenie z Veľkej Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu