Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Bosne sú v móde netradičné mená: Chceli by ste sa volať Brus Li?!

Ilsutračné Foto
Ilsutračné Foto

SARAJEVO – Kam sa podeli časy kedy sa mená deťom dávali po otcoch či mamách?! V posledných rokoch sa v Bosne a Hercegovine roztrhlo vrece s menami, ktoré o generáciu či dve skôr ešte nikto nepoznal, píše Sarajevský denník Dnevni Avaz.

Rodičia sa často nechávajú inšpirovať televíznymi seriálmi, hviezdami šoubiznisu alebo obľúbenými značkami. Vedľa nie úplne neznámej Mercedes tak možno nájsť v bosnianskych matrikách mená ako Brus Li (tunajší prepis mena Bruce Lee) alebo Bin Laden (evidentne inšpirované Usámom bin Ládinom). Nikto sa pritom moc nezaoberá tým, že sa s neortodoxným menom bude musieť raz vysporiadať aj samo dieťa.

Vo Veľkej Kladuši ležiacej v severozápadnom cípe krajiny tak nedávno dostalo dievčatko meno Ajten podľa hrdinky populárneho tureckého seriálu, jeden chlapček sa zase volá Kalimero - ako kurča z animovaného večerníčku. V neďalekom Cazine potom žije dievčatko menom Temža (podľa anglickej rieky), v Bihači sa dajú nájsť malí Hamlet a Fidel.

Je pritom zaujímavé, že podobné výstrelky sú podľa denníka častejšie v moslimsko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny ako v druhej bosnianskej entite, Republike srbskej. Ani tu ale extrémy, ako napríklad Jamesdin (svojrázny prepis mena James Dean) alebo Juan Antonio, úplne nechýba. Najzvláštnejšie meno, ktoré matriky v srbskej časti Bosny zapísali, potom vraj bolo Isus Hristos (Ježiš Kristus, pozn.) Simeun Stanko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu