Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ľudia po celom svete protestujú proti vládam a korporáciam

Globálny protest Zobraziť galériu (8)
Globálny protest (Zdroj: SITA)

AUCKLAND/FRNKFURT NAD MOHANOM - Už od dnešného skorého rána sa schádzajú ľudia v desiatkach miest po celom svete na demonštrácie, pri ktorých chcú protestovať proti nemravnému správaniu veľkých finančných korporácií a vládnym škrtom.

Usporiadatelia akcie Jednotne za zmenu sveta (United for Globalchange) uviedli, že sa k protestom pridajú ľudia v 951 mestách.

Hnutie sa inšpirovalo kampaňou "nespokojných", ktorá začala na jar v Španielsku, a v poslednej dobe organizátormi povzbudila protestnú kampaň na Wall Streetu. V centre finančného sveta na newyorskom Manhattane sa ľudia schádzajú už od 17. septembra a demonštrujú proti sociálnej nerovnosti a chamtivosti veľkých firiem.

Globálne protesty v jeden deň majú dať šancu všetkým nespokojným občanom, ktorí chcú, aby ich odkaz vládam a finančníkom bol poriadne počuť. "Jednotne, spoločným hlasom dáme politikom a finančným elitám vedieť, že o svojej budúcnosti budeme rozhodovať my," uviedli organizátori na svojich internetových stránkach.

Do ulíc sa dnes vydali ľudia napríklad v austrálskom Sydney či v Melbourne a na Novom Zélande. Na hlavnom námestí v Aucklande sa zišlo 3000 ľudí, ktorí o sebe s pomocou bubnov a rytmických pokrikov dávali veľmi hlasno vedieť. O niečo zdržanlivejšie boli akcie v ázijských mestách, napríklad na Filipínach, v Južnej Kórei, v Hong Kongu či na Taiwane.

Práve v Taipei sa ľudia do centra mesta zvolávali pomocou Facebooku a podľa reportérky BBC je úspech akcie veľmi prekvapivý najmä vzhľadom k faktu, že ľudia na Taiwane sa na podporu štátu príliš nespoliehajú.

Búrlivé protesty sa popoludní čakajú hlavne v Európe. Pred sídlom Európskej centrálnej banky vo Frankfurte sa zišla asi tisícka protestujúcich s transparentmi hlásajúcimi heslá ako "špekulujete s naším životom" alebo "Prestávkovali ste našu budúcnosť".

Hoci zatiaľ všetky akcie prebiehajú v pokojnej atmosfére, sú policajti vo všetkých krajinách v pohotovosti. Poriadkové sily sú ostražité aj vzhľadom k faktu, že pokojné protesty môžu rýchlo zvrhnúť v násilie, ako sa to stalo v piatok v Taliansku. Tam protestujúci študenti vnikli do sídla investičnej banky Goldman Sachs v Miláne a nechali na jej stenách nenávistné odkazy pre premiéra Silvia Berlusconiho.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu