Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Steve Jobs trpel neobvyklou chorobou: Sedemročný boj prehral

Za počítačovým guru smútia milióny ľudí Zobraziť galériu (6)
Za počítačovým guru smútia milióny ľudí

SAN FRANCISCO - Rakovina pankreasu, ktorou trpel spoluzakladateľ americkej firmy Apple Steve Jobs, podľa odborníkov na liečbu rakoviny nemala vplyv. Ako pripomína denník The Wall Street Journal, choroba trápila Jobsa najmenej posledných sedem rokov a musel kvôli nej absolvovať transplantáciu pečene.

Jobs trpel zvláštnym druhom neuroendokrinnej rakoviny pankreasu; ide o druh, ktorý sa podieľa na rakovine pankreasu asi z piatich percent a výrazne sa líši od bežnejšieho typu choroby. Neuroendokrinné tumory rastú pomalšie a pacienti sa môžu cítiť relatívne dobre, niekedy aj niekoľko rokov, uvádzajú odborníci.

"Nie je neobvyklé, že pacienti po zistení diagnózy žijú šesť až osem rokov," uviedla Margaret Temperová, špecialistka na rakovinu pankreasu z Californskej univerzity v San Franciscu, ktorá sa podieľala na liečbe Jobsa.

Spoločnosť Apple nekomentovala príčiny Jobsovho úmrtia, presný dôvod tak zostáva nejasný. Jobs i firma Apple po celú dobu informovali o jeho zdravotnom stave úplne minimálne. Len hŕstka ľudí okrem lekárov a priateľov vedela o detailoch jeho liečby. Boj s chorobou Jobsa viedol k rozhodnutiu opustiť post šéfa spoločnosti koncom augusta.

Tumor Jobsovi odstránili v roku 2004, vtedy šéf Applu hovoril o operácii ako o úspechu. Po nej až do januára 2009 o svojom stave neinformoval. Keď sa potom objavil na dôležitom veľtrhu, vzbudil obavy jeho významný úbytok váhy. Najskôr schudnutie označil za dôsledok hormonálnej nerovnováhy, neskôr oznámil, že dôvody sú komplexnejšie.

V roku 2009 absolvoval transplantáciu pečene. Ako pripomína The Wall Street Journal, podľa expertov tento postup nie je celkom obvyklý. Jednou z obáv je, že lieky potláčajúce imunitnú reakciu na transplantát, oslabujú imunitný systém a rakovina sa môže vyvíjať rýchlejšie. Niektorí lekári tieto úvahy považujú len za špekulácie.

Vizionár Steve Jobs

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu