Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zomrela legenda: Počítačový génius Jobs takto zmenil svet!

Za Stevom Jobsom smúti celý svet Zobraziť galériu (6)
Za Stevom Jobsom smúti celý svet

PRAHA/BRATISLAVA - Steve Jobs zomrel v stredu vo veku 56 rokov. S rakovinou zápasil od roku 2004 a v roku 2009 postúpil transplantáciu pečene. Jobs skonal šesť týždňov potom, čo odstúpil z pozície riaditeľa spoločnosti Apple. Deň potom, čo bola predstavená nová verzia iPhonu a iPod oslávil desiate výročie.

Keď v roku 1976 založil spolu so Stevom Wozniakom, dlhoročným priateľom, spoločnosť Apple, pustili sa prakticky okamžite do práce na osobnom počítači. Oba modely, Apple I aj Apple II, boli prevratné pre použitie v malých firmách, s Applom III sa dokonca pustili na pole veľkých počítačov, doteraz ovládané firmou IBM.

Steve Jobs a Steve Wozniak (vpravo)
Zobraziť galériu (6)
Steve Jobs a Steve Wozniak (vpravo)  (Zdroj: SITA)

V roku 1984 prišiel Macintosh a legendárna reklama s narážkou na Veľkého brata. Firma Apple si verila a mala k tomu dobré dôvody, predovšetkým sľubnú pozíciu na trhu. Snáď aj preto sa rada spoločnosti rozhodla Jobsa odsunúť na vedľajšiu koľaj, čo však nebolo miesto pre vizionára. Rezignoval a založil vlastnú spoločnosť NeXT.

Steve Jobs s Macintoshom
Zobraziť galériu (6)
Steve Jobs s Macintoshom  (Zdroj: SITA)

Medzitým sa rodák zo San Francisca rozhodol vstúpiť aj do filmu. V roku 1986 kúpil za desať miliónov dolárov spoločnosť The Graphic Group, ktorú dnes poznáme pod menom Pixar. Medzitým firma Apple pomaly, ale isto strácala na rýchlosti a jej zisky sa rozplývali. V roku 1996 sa Apple rozhodol kúpiť Jobsovu firmu NeXT, a Jobs sa veľmi rýchlo vrátil na svoju vedúcu pozíciu ako CEO spoločnosti s nahryznutým jablkom v znaku.

Jobs ale vrátil spoločnosť Apple na výslnie. Priniesol operačný systém NeSTSTEP a neskôr prišiel s novým OS X. Priniesol do šedi osobných počítačov jasné žiarivé farby. Presadil nezameniteľný jablkový design - jednoduchý, matný, elegantný. 

Steve Jobs predstavil iPod
Zobraziť galériu (6)
Steve Jobs predstavil iPod  (Zdroj: SITA)

Posledných desať rokov firmy Apple je dláždených samými úspechmi: iPod, MacBook Pro, MacBook Air, iPhone, iPad. Málokto pochybuje o tom, že za to môže predovšetkým vplyv Steva Jobsa. Nadšeného snílka v džínsoch a roláku, charizmatického šéfa, technologického guru, usmievavého opovážlivca a inovátora.

Viac informácii o smrti Steva Jobsa sa dočítate TU.

Smutná správa sa rýchlo rozšírila a s ňou aj slová vďaky
Zobraziť galériu (6)
Smutná správa sa rýchlo rozšírila a s ňou aj slová vďaky  (Zdroj: SITA)

Steve Jobs retrospektíva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu