Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Osobnosti zo Silicon Valley a celebrity vzdali hold Stevovi Jobsovi

Memorial Church
Memorial Church

STANFORD - Významné osobnosti z firiem na informačné a komunikačné technológie, sídliacich v kalifornskom Silicon Valley, politici i celebrity boli medzi niekoľkými stovkami ľudí, ktorí sa v nedeľu miestneho času zúčastnili na zádušnej omši za zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti Apple Inc. a technologického vizionára Steva Jobsa.

Smútoční hostia prichádzali v desiatkach čiernych limuzín a potom kráčali chodníkom, osvetleným stovkami bielych sviečok, ku kostolu Memorial Church v centre areálu Stanfordovej univerzity. Na udalosť dohliadali veľké počty policajtov a príslušníkov bezpečnostných síl; podujatie sa konalo s vylúčením verejnosti. Šéf Applu Tim Cook vošiel do kaplnky s mužom oblečeným v odeve budhistického mnícha. Cook v auguste prevzal riadenie najväčšej technologickej spoločnosti na svete, keď ikona tohto priemyslu oznámila, že už nemôže dlhšie zostať vo vedení firmy.

Maria Shriverová, odlúčená manželka bývalého kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, a frontman skupiny U2 Bono sa zastavili a prehodili niekoľko slov s ostatnými ľuďmi na nádvorí, potom vošli dnu. Medzi prítomnými bolo vidieť šéfa vývoja softvéru a viceprezidenta spoločnosti Apple Scotta Forstalla, bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a Jona Millera, riaditeľa pre digitálne médiá spoločnosti News Corporation patriacej Rupertovi Murdochovi.

Steve Jobs zomrel 5. októbra vo veku 56 rokov po dlhom boji so zriedkavou formou rakoviny pankreasu. Tento vizionár bol inšpiráciou pre legendárne výrobky ako iPod, iPhone a iPad, vďaka ktorým sa stal jedným z najvýznamnejších technologických lídrov svojej generácie.

Jobs zápasil s viacerými zdravotnými problémami, ale o svojom boji s rakovinou rozprával od operácie v roku 2004 len veľmi málo. Keď v auguste odstúpil a vedenie Applu odovzdal dlhoročnému prevádzkovému riaditeľovi Timovi Cookovi, povedal len toľko, že si už ďalej nemôže plniť povinnosti šéfa firmy.  

Nedeľná zádušná omša za Jobsa - niekoľko dní po malom súkromnom pohrebe - sa konala po tom, čo minulý týždeň zaznamenal rekordnú predajnosť smartphone iPhone 4S od firmy Apple a niektorých jej partnerov ako americkí mobilní operátori AT & T Inc. a Sprint.

Zamestnanci spoločnosti Apple uskutočnia 19. októbra samostatnú oslavu života svojho zosnulého šéfa. Bude sa konať v sídle firmy na ulici Infinite Loop č. 1 v meste Cupertino v Silicon Valley.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu