Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tymošenkovej stúpenci protestujú proti jej uväzneniu

Protest za prepustenie Tymošenkovej Zobraziť galériu (4)
Protest za prepustenie Tymošenkovej (Zdroj: SITA)

KYJEV - Niekoľko stoviek stúpencov bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej, ktorú súd v piatok umiestnil do väzby, demonštrovalo celú noc v centre Kyjeva za jej prepustenie. Improvizovaný stanový tábor na kyjevskej hlavnej triede nechcú opustiť, kým nebude vodkyňa opozície prepustená na slobodu. Polícia je na mieste, ale zatiaľ všetko prebieha v pokoji bez incidentov.

Stany demonštrantov, na ktorých sú mená opozičných poslancov,policajti ohradili kovovými zátarasy a na priechod chodcov vyhradili len postrannú časť ulice. Medzi demonštrantmi je aj pravá ruka Tymošenkovej, bývalý podpredseda jej vlády Oleksandr Turčynov.
    
Ukrajinský súd v piatok nariadil umiestniť bývalú premiérku Tymošenkovú do väzby. Vyhovel tak žiadosti navrhovateľa kvôli systematickému narušovaniu súdneho pojednávania zo strany obžalovaných. Tymošenková je obvinená zo zneužitia služobného postavenia kvôli uzavretiu údajne nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemného plynu. Ak súd potvrdí obvinenie za zneužitie služobného postavenia, hrozí Tymošenkovej až desať rokov väzenia.
    
Tymošenková všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že súd je politickou pomstou jej dlhoročného rivala, súčasného prezidenta Viktora Janukovyča.
    
Stíhanie expremiérky od samého začiatku kritizuje Európska únia a Spojené štáty, ktoré vyzývajú ukrajinské úrady k zdržanlivosti a varujú pred pokusmi zneužiť justíciu k politickým cieľom. Znepokojenie nad uvalení väzby na Tymošenkovú vyjadrila v piatok Európska únia, protestovali hlavne Francúzsko a Švédsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu