Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Expremiérke Tymošenkovej nasadili putá a odviedli ju do väzby!

Julija Tymošenková na súde v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Julija Tymošenková na súde v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský súd dnes nariadil umiestniť bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú do väzby. Vyhovel tak žiadosti navrhovateľa kvôli systematickému narušovaniu súdneho pojednávania zo strany obžalovanej. Tymošenková je obvinená zo zneužitia služobného postavenia kvôli uzavretiu údajne nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemného plynu.

 Okamžite po rozhodnutí o väzbe Tymošenková požiadala, aby jej v súdnej sieni nenasadzovali putá. Potom v sále vypukol zmätok, policajti sa pretlačovali so stúpencami Tymošenkovej, ktorí sa spolu s niektorými právnikmi snažili zabrániť tomu, aby ich vodkyňu odviedli do väzenia. Nakoniec zasahovala justičná stráž. Tymošenkovú policajti nakoniec vyviedli zo sály, kde jej podľa agentúry AFP potom nasadili putá. Stúpenci Tymošenkovej celú dobu v súdnej sieni kričali "Hanba, hanba". Súd bol odročený na pondelok 8. augusta.

Ak súd potvrdí obvinenie zo zneužitia služobného postavenia, hrozí Tymošenkovej až desať rokov väzenia.

Predseda súdu Rodion Kirejev uvalenie väzby zdôvodnil aj tým, že Tymošenková vedome súdne konanie preťahovala a bránila výsluchu svedkov. Opakovane vraj odmietala uviesť súdu miesto svojho bydliska a chodila na súd neskoro.

Tymošenková zatiaľ bola súdená na slobode, na súd dochádzala a mala iba zákaz opustiť Kyjev. Toto súdne rozhodnutie dnes súd zmenil na dočasnú väzbu.

Na súde sa dnes nečakane ako svedok obžaloby objavil predseda ukrajinskej vlády Mykola Azarov. Ten zmluvu označil za "nepredstaviteľné zlyhanie" a zradu ukrajinského ľudu.

Sama Tymošenková tvrdí, že cena za ruský plyn bola jedna z najnižších v Európe a žalobu označuje za politickú pomstu prezidenta Viktora Janukovyča. Na súde dnes Azarova označila "za starého osvedčeného korupčníka" a prokurátorke ironicky odporučila, aby jej navrhla trest smrti zastrelením. "Dajte jej rovno revolver," kričala v súdnej sieni vodkyňa opozície.

Nástupca Tymošenkovej v premiérskej funkcii pri výsluchu nenašiel na plynovej zmluve nič dobrého. Azarov ďalej povedal, že Tymošenková nebola profesionálne pripravená na rokovania s Ruskom. Dôvodom uzavretia kontraktu podľa neho nebolo zaistiť prospech Ukrajine, ale vyhrať prezidentské voľby v roku 2010, v ktorých nakoniec Tymošenková v súboji s Janukovyčom neuspela.

"Ako vyjednávačka bola neprijateľná," povedal Azarov. "Niekoľkokrát som sa pýtal (predsedu ruskej vlády Vladimira) Putina, či musela byť zmluva pre Ukrajinu tak nevýhodná. Pre odpoveď ma poslal za Tymošenkovou," povedal predseda vlády. Pre Ukrajinu podľa neho jediným šťastím bolo, že sa v roku 2010 podarilo vláde prerokovať s ruským Gazpromom zľavu.

Ani dnešné súdne konanie sa rovnako ako predchádzajúce neobišlo bez kurióznych incidentov. Keď napríklad vypovedal Azarov, Tymošenková požadovala prekladateľa, pretože vraj nerozumie po rusky. "Ja rusky nerozumiem, zaistite mi prekladateľa, aby som mohla hovoriť s ukrajinským premiérom, ktorý zase nevie ukrajinsky," žiadala Tymošenková. Súd na to reagoval tvrdením, že svedok môže hovoriť v jazyku, ktorý si vyberie. Azarov si na súde posťažoval, že mu Tymošenková nikdy nerozumela a že to s jazykom nemá nič spoločného.

Azarov pred súdom vyhlásil, že jeho vláda sa možno pokúsi plynovú zmluvu s Ruskom súdne vypovedať. Rozhodnutie v tomto smere ešte nepadlo. "Prax ukazuje, že podobné súdne konania trvajú roky. A Rusko zmluvu nijako neporušilo," poznamenal Azarov.

Tymošenková celý súdny proces pomerne naživo komentuje na svojom twitterovom účte. Azarova dnes označila za "experta na kapustu" a odporučila mu lekárske vyšetrenie, kľud na lôžku a lipový čaj.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu