Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

NATO zapojilo do operácie v Líbyi aj bojové vrtuľníky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BURSEL - Severoatlantická aliancia NATO po prvýkrát od začiatku operácie Úsvit odysey nasadila dnes v Líbyi bojové vrtuľníky.

 "Medzi zasiahnutými cieľmi sú vojenské vozidlá, vojenské zariadenia a pozemné vojská," uvádza sa v stanovisku NATO bez ďalších podrobností o mieste útoku.

Francúzsko a Británia minulý mesiac ohlásili, že pripravujú bojové vrtuľníky pre NATO s cieľom zintenzívniť vzdušný tlak na jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu, ktorého chce Západ zbaviť moci v Líbyi.

Britská televízna stanica Sky News uviedla, že útok vykonali britské helikoptéry typu Apache v meste Briga, pričom vyštartovali z lietadlovej lode HMS Ocean. Ako informoval spravodajca Sky News, zasiahli dva pozemné ciele a jedno obrnené vozidlo pri bezpečnostnom stanovišti líbyjskej armády.

Vojenskí analytici podľa tlačovej agentúry Reuters podotýkajú, že sa zapojením vrtuľníkov zvyšuje šanca na prvé obete západných vojakov počas operácie v Líbyi, ktorá sa začala v marci. Zároveň však dodávajú, že helikoptéry sú presnejšie v útokoch na pozemné jednotky v obytných zónach, pričom sa znižuje riziko civilných obetí.

NATO tvrdí, že nasadenie vrtuľníkov nepredchádza vyslaniu pozemných vojsk spojencov, čomu sa Západ zatiaľ bráni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu