Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Črevnej nákaze podľahli ďalšie dve ženy, obeť už aj vo Švédsku

Infikovaná zelenina
Infikovaná zelenina (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM/BERLÍN - Črevná infekcia vyvolávaná enterohemoragickými baktériami EHEC si dnes vyžiadala ďalšie dve obete vrátane prvého úmrtia mimo Nemecka. Počet nakazených ľudí medzitým stúpa, aj keď z Dolného Saska a Hamburgu hlásili spomalenie nárastu počtu prípadov.

Novými úmrtiami sa počet ľudí, ktorí podľahli nákaze agresívnym kmeňom baktérií E. coli, zvýšil na 16. Nemocnica vo švédskom meste Boras oznámila smrť päťdesiatničky, ktorú hospitalizovali v nedeľu po návrate z Nemecka. V nemeckom Paderborne predtým miestne úrady informovali o úmrtí 87-ročnej ženy, ktorá trpela aj inými ochoreniami.
      
Presný zdroj nákazy odborníci stále jednoznačne neidentifikovali, hoci podozrenie padá na infikovanú zeleninu. V Hamburgu našli baktérie EHEC v uhorkách zo Španielska, mohli sa však na ne dostať aj inde počas prepravy.
      
Španielska ministerka poľnohospodárstva Rosa Aguilarová na dnešnom stretnutí s kolegami z EÚ v Debrecíne v tejto súvislosti vyhlásila, že zelenina z jej krajiny je "bezpečná".
      
V Nemecku dnes zdravotné úrady oznámili, že najvážnejšou formou ochorenia - hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS) - trpí 373 ľudí. V pondelok to ešte bolo 329 pacientov. Baktériami EHEC bolo nakazených aj ďalších 796 ľudí, u ktorých nevznikla takáto komplikácia.
      
Stovky ľudí sa infikovali v iných európskych krajinách, aj keď do dneška úmrtia zaznamenali len v Nemecku. Nemecké spolkové úrady stále varujú pred konzumáciou uhoriek, šalátu a surových paradajok, pokým je epidémia v štádiu vyšetrovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu