Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kapitán havarovaného Airbusu nebol pri začiatku problémov v kokpite

Trosky havarovaného Airbusu Zobraziť galériu (2)
Trosky havarovaného Airbusu

BERLÍN - Pilot francúzskeho airbusu, ktorý sa pred dvoma rokmi zrútil do Atlantiku počas letu z Ria de Janeiro do Paríža, vraj nebol v kokpite, keď sa začala nehoda odvíjať. Na záznamoch z vylovených čiernych skriniek zrúteného stroja je každopádne počuť, ako sa Marc Dubois (58) ženie do pilotnej kabíny.

"Na obidvoch kopilotov ešte kričal pokyny, aby lietadlo zachránil," citoval nemecký magazín Der Spiegel nemenovaného experta z okruhu vyšetrovania.Doteraz sa vychádzalo z toho, že posádka lietadla spoločnosti Air France pri lete AF 447 naviedla stroj priamo do búrkovej oblasti. Záznam priebehu letu zachytený v čiernej skrinke však ukazuje, ako sa posádka snažila zvoliť čo možno najšetrnejšie trasu preletu búrkovým frontom. Ľadové kryštáliky potom ale podľa informácií nemeckého magazínu upchali sondy merača rýchlosti letu na trupe stroja.

"Záznamník letových parametrov vykazuje krátko po vypadnutí údajov o rýchlosti letu strmé stúpania stroja," povedal expert magazínu Der Spiegel. V dôsledku toho sa mohli zastaviť motory a nasledovalo zrútenie stroja. Či išlo o chybu pilota, alebo zasiahli riadiace počítače Airbusu A330, nie je údajne jasné. Výrobca sa podľa Der Spiegelu k tomu odmietol vyjadriť s poukazom na pokračujúce vyšetrovanie.

Záhada okolo nehody francúzskeho lietadla má byť vyriešená koncom júna. V tej dobe sa dá počítať s výsledkami vyhodnocovania dát zo záznamníkov v čiernych skrinkách, povedal štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Thierry Mariani. Podľa prvých informácií nič nenasvedčuje technickej poruche na lietadle, čo už výrobca oznámil svojim zákazníkom.

Airbus sa zrútil do Atlantiku 1. júna 2009, zahynulo všetkých 228 ľudí na palube. Čierne skrinky z neho boli vyzdvihnuté počas nového pátrania začiatkom tohto mesiaca z hĺbky 3900 metrov. Údaje v nich obsiahnuté sú čitateľné a vyhodnocujú ich vyšetrovatelia vo Francúzsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu