Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strauss-Kahn rezignoval na funkciu riaditeľa MMF

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

NEW YORK - Výkonný riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn (62) rezignoval na svoju funkciu. V rezignačním liste, ktorý dnes MMF zverejnil s dátumom 18. mája, Strauss-Kahn dôrazne odmietol obvinenia z pokusu o znásilnenie, ktorému teraz v newyorskej väzbe čelí.

"Odmietam s najvyšším možným dôrazom všetky obvinenia, ktoré boli proti mne vznesené," uviedol Straus-Kahn v rezignačnom liste. Napriek tomu s "veľkou ľútosťou" pociťuje, že je nútený odísť. Strauss-Kahn v liste uviedol, že má na pamäti blaho svojej rodiny a chce tiež ochrániť MMF. "Chcem brániť MMF, ktorému som čestne a oddane slúžil, a predovšetkým chcem venovať všetky svoje sily, čas a energiu, aby som preukázal svoju nevinu," uviedol.

Rozhodnutie Straussa-Kahna má podľa MMF okamžitú platnosť. Vedenie organizácie oznámilo, že v najbližšej dobe uverejní plán výberu nového riaditeľa. Než bude zvolený bude povinnosti šéfa MMF ďalej plniť zástupca výkonného riaditeľa John Lipsky.

Francúzskeho finančníka obvinila chyžná (32) hotela Sofitel zo sexuálneho útoku. Muž vinu popiera, ale súd ho odmietol prepustiť na kauciu a poslal ho do newyorského väzenia, kde teraz čaká na ďalšie rozhodnutie súdu. To má padnúť dnes, keď manhattanský súd prejedná novú žiadosť obvineného o prepustenie na kauciu.

Strauss-Kahn je obvinený zo siedmich trestných činov. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu s ohľadom na povahu obvinenia a americké zákony 15 až 74 rokov väzenia.

Americkí vyšetrovatelia medzitým pátrajú po dôkazoch, ktoré by mohli vniesť jasno do údajného pokusu o znásilnenie hotelovej chyžnej. V hotelovej izbe Straussa-Kahna údajne našli stopy telesných tekutín, Stopy sa našli pri rekonštrukcii vykonanej za účasti údajnej obete s využitím doteraz zistených faktov.

Polícia tiež určila miesto, kde podľa tvrdenia chyžnej Strauss-Kahn svoju obeť nútil k orálnemu styku. Nájdené spermie teraz podľa televízie ABC forenzní experti analyzujú v snahe nájsť DNA obžalovaného. Analýza má trvať niekoľko dní.

Polícia si tiež z hotelovej izby odviezla kus koberca, napísal Wall Street Journal. Údajná obeť policajtom udala dve miesta, kde k násiliu malo dôjsť. Pre analýzu prípadných DNA odobrali aj vzorky v kúpeľni - použité kontaktné šošovky, špáratko a obväz so stopami krvi.

Podľa agentúry AFP sa pri dnešnom konaní na súde bude obhajoba snažiť dosiahnuť prepustenie obžalovaného záväzkom, že sa podriadi prísnym požiadavkám dohľadu, okrem iného aj elektronickým náramkom pre kontrolu pohybu. Strauss-Kahn je odhodlaný sa zaviazať k faktickému domácemu väzeniu s tým, že po prepustení z väzobnej väznice neopustí Manhattan.

Americké médiá z doterajších vyhlásení Strauss-Kahnových advokátov vyvodzujú možnú konštrukciu obhajoby. Bude podľa nich postavená na tvrdení, že ak k pohlavnému styku s chyžnou došlo, nebol násilný. Podľa expertov takáto obhajoba nie je bez nádeje na úspech.

"Je mnoho dôkazov, že k niečomu došlo, ale málo dôkazov, že došlo k zločinu," tvrdí Daniel Arshack z newyorskej právnej kancelárie Arshack, Hajek & Lehrman. Ani prítomnosť ejakulátu nie je dostatočný dôkaz.

"Neznamená to nevyhnutne, že došlo k sexu medzi dvoma ľuďmi," povedal Arshack. A ak došlo, je treba dokázať násilie. Ak nebudú dôkazy, všetko bude závisieť od dôveryhodnosti obete a obžalovaného.

Vyšetrovatelia sa usilovne snažia poskladať mozaiku prípadu a zostaviť časovú postupnosť rokovaní kľúčových figúr. Bolo zistené, že Strauss-Kahn opustil hotel Sofitel neďaleko Times Square okolo 12:30 miestneho času, a zhruba hodinu potom hotelová stráženie zavolala políciu. Prví policajti dorazili do hotela o 13:45, trinásť minút po telefonáte. V lietadle spoločnosti Air France bol Strauss-Kahn na Kennedyho letisku zatknutý okolo 16:40 miestneho času. Od tej doby je väznený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu