Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gyurcsány: Orbán sa snaží o samovládu a zradil republiku

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány

BUDAPEŠŤ – Viktor Orbán sa snaží o samovládu a zradil republiku, vyhlásil dnes ľavicový expremiér Ferenc Gyurcsány na demonštrácii proti návrhu novej ústavy vládnej strany Maďarský občiansky zväz-Fidesz.

Na protestnom podujatí Maďarskej demokratickej charty v piatom budapeštianskom obvode neďaleko parlamentu bývalý predseda vlády ďalej kritizoval terajšieho premiéra za to, že šliape po slobode tlače, časť prokuratúry zneužíva na politické ciele a zastrašuje sudcov.

Orbán svojimi opatreniami ohrozuje fungovanie verejnej sféry, nečinne sa prizerá násiliu voči najchudobnejším a izoluje Maďarsko od Európy aj od sveta, konštatoval v prejave ľavicový politik.

Podľa Gyurcsánya je dobré, že strany „demokratickej opozície“ sa nezúčastnili procesu tvorby ústavy. Dav vyše 3000 ľudí, v ktorom boli viacerí vysokopostavení politici Maďarskej socialistickej strany (MSZP), reagoval na jeho prejav skandovaním: „Orbán, odstúp!“

Ďalší rečníci ostro kritizovali návrh ústavy, o ktorom má parlament hlasovať v pondelok 18. apríla. Vytýkali, že Orbánova vláda chce zrušením pôvodnej demokratickej ústavy a prijatím novej systematicky rozbíjať 20-ročný právny štát, pritom zlikvidovať aj republiku. V návrhu novej ústavy totiž názov Maďarská republika nahradili názvom Maďarsko.

Účastníci demonštrácie, ktorú zabezpečovali desiatky policajtov, sa večer v pokoji rozišli.

Hnutie Maďarská demokratická charta vzniklo v roku 2008 z iniciatívy maďarských ľavicových intelektuálov, ako odpoveď na rastúcu vlnu pravicového radikalizmu v krajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu