Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Do šachty s puklinou lejú betón, radiácia však stále uniká

Zničená elektráreň Fukušima 1
Zničená elektráreň Fukušima 1

TOKIO - Japonskí predstavitelia, ktorí sa snažia zo všetkých síl ukončiť najhoršiu jadrovú krízu na svete od Černobyľu, sa dnes vo Fukušime sústreďujú na zacelenie pukliny v betónovej šachte, ktorou z poškodeného reaktora uniká radiácia do oceánu.

Spoločnosť TEPCO (Tokyo Electric Power), ktorá má jadrovú elektráreň Fukušima-I v prevádzke, informovala, že našla puklinu v šachte reaktora číslo dva a do vzduchu v šachte ňou uniká radiácia v hodnote 1000 milisievertov za hodinu.
     
V morskej vode neďaleko jadrovej elektrárne Fukušima stúpa úroveň radiácie a TEPCO sa snaží zistiť dôvod - jedným zo zdrojov môže byť puklina v šachte. Potvrdil to dnes zástupca šéfa Úradu pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť (NISA), ale dodal: "Nemôžeme to ešte s istotou vyhlásiť, kým dobre nepreskúmame výsledky analýz."
     
Spoločnosť TEPCO začala liať betón do šachty, aby zastavila únik. Štátna televízna stanica NHK však dnes večer informovala, že voda bráni tvrdnutiu betónu a šachta stále presakuje.
     
Predstavitelia jadrovej elektrárne vyhlásili, že kontroly ostatných piatich reaktorov v atómovej elektrárni Fukušima-I neobjavili žiadne pukliny.
     
NISA zvažuje viaceré možnosti, ako chladiť poškodený reaktor vodou - napríklad pumpovaním cez improvizovaný systém klimatizácie, postrekovaním palivových tyčí reaktora odparenou vodou alebo využitím čistiaceho systému elektrárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu