Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhada okolo výstrelov po havárii Tu-154 trvá

Havária lietadla Tu-154
Havária lietadla Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA - Žiadny záznam nevyvolal v Poľsku toľko špekulácií, ako video nakrútené tesne po havárii poľského Tu-154 v ruskom Smolensku.

Zvuky, ktoré znejú ako výstrely zo zbrane, sputili lavínu špekulácií a konšpiračných teórií. Záznam ešte stále trhá rekordy na internete, píšu autori knihy "Celá pravda o Smolensku“ Piotr Bugajski a Jerzy Kubrak.

Portál wp.pl priniesol úryvok s vyjadrením mužov, ktorí sa ocitli na mieste tesne po tragédii. Novinári našli aj údajného autora nahrávky, výstrely na mieste však celkom neobjasnili.

„Všetko horelo, bolo to niečo hrozné, pohľad ako z pekla,“ popisoval scénu Voloďa Safonenko. Mechanik z dielne vzdialenej 200 metrov od letiska tvrdí, že to on je autorom dramatického záznamu.

„Bál som sa tam vôbec priblížiť. Okamžite som vytiahol telefón a začal nahrávať,“ popisoval v rozhovore pre televíziu TVN. Mechanik vysvetlil aj "výstrely", ktoré záznam zachytil.

„Bolo to hlasnejšie ako výstrel z pištole. Som si istý. Kedysi som žil v blízkosti polygónu a poznám zvuk streľby, nedá sa hovoriť o žiadnom omyle. Musela to byť munícia zo zbraní prezidentskej ochranky. Explodovala v ohni, odtiaľ ten zvuk,“ vysvetľoval v rozhovore s ruskými novinármi ten istý mechanik, ktorý sa ale predstavil ako Vladimír Ivanov.

Kapitán Alexander Muramščikov naopak vyhlásil, že našiel všetky zásobníky a pištole značky Glock, ktoré patrili ochranke. Náboje nevybuchli, explodovali náplne, ktoré slúžia na nafúknutie záchranných viest na palube lietadla, tvrdil veliteľ hasičov.

Aleksejovi Kačalovi, ktorý sa objaví na chvíľu na zázname, zneli explózie ako petardy. „Myslel som si, že pomôžem pilotom. Ale začul som to tri alebo štyri zvuky, napadlo mi, že by to mohlo vybuchnúť,“ vysvetľuje dôchodca, ktorého našli novinári televízie TVN.

84-sekundové video na internete vyvoláva stále špekulácie. Niektorí na ňom dokonca vidia obete katastrofy, volajúce o pomoc.

Kapitán Muramščikov to popiera. Tvrdí, že kvôli záujmu, ktoré video vyvolalo, má iba problémy. Predvolali ho na výsluch: „Tam som videl film, ako by sme strieľali poľských občanov. Vy sa smejete, ale ja som musel detailne vypovedať,“ priznal novinárom Moskovského Komsomolca. Dve temné postavy vychádzajúce z lesa, sú určite dôstojníkmi FSB (Federálnej bezpečnostnej služby).

Špekulácie okolo záznamu prekvapili aj samotného autora: „Každý vidí, čo chce,“ konštatuje a uisťuje, že obete nevidel: „dokonca som si pomyslel, že havarovalo nákladné alebo vojenské lietadlo, nie dopravné".


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu