Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poľsko má problém: Od Rusov nedostalo čierne skrinky Tu-154

Čierne skrinky majú stále Rusi
Čierne skrinky majú stále Rusi

VARŠAVA - Poľské vyšetrovanie príčin havárie prezidentského špeciálu pri Smolensku sa podľa informácií denníka Rzeczpospolita ocitlo v slepej uličke. Poliakom sa totiž napriek opakovaným žiadostiam stále nedarí získať od ruskej strany čierne skrinky. Bez nich nie je možné ukončiť práce na expertíze.

Z Ruska zatiaľ nie sú k dispozícii nijaké informácie o tom, kedy by čierne skrinky mohli byť vrátené alebo prepožičané poľskej strane, respektíve či by ich mohli poľskí vyšetrovanie preskúmať v Moskve. V troskách lietadla typu TU-154M zahynulo všetkých 96 osôb na palube vrátane poľského prezidenta s manželkou.

"Nemáme o veci k dispozícii žiadne stanovisko ruskej strany," uviedol pre noviny kapitán Marcin Maksjan z Vrchnej vojenskej prokuratúry vo Varšave, ktorý vedie vyšetrovanie. Podľa informácií periodika Rzeczpospolita intervenoval pred týždňom vo veci u ruských partnerov poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet.

Poľská strana dostala doteraz iba kópie audiozáznamov a ich prepisy. Naposledy žiadala o originály v januári 2011.

Fakt, že nie je možné preskúmať originály, blokuje prípravu záverečnej expertízy, uviedol hovorca generálneho prokurátora Mateusz Martyniuk.

Poľský minister vnútra Jerzy Miller dnes potvrdil, že poľskú správu o vyšetrovaní príčin tragédie pri Smolensku zverejnia s určitosťou až po 10. apríli, a možno až v máji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu