Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spojenci už zasiahli aj tesne vedľa Kaddáfího stanu!

Zničená budova vodcu Kaddáfího
Zničená budova vodcu Kaddáfího

TRIPOLIS - Administratívnu budovu v rezidenčnom komplexe líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v noci na dnes úplne zničila raketová strela. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na hovorcu Kaddáfího režimu Músu Ibrahíma. V budove bolo podľa koalície velenie líbyjských síl.

Nemenovaný vojenský zástupca koalície uviedol, že administratívnu budovu zničili, pretože v nej bolo centrum "velenia a kontroly" líbyjských síl. "V rámci rezolúcie 1973 sa budeme ďalej zameriavať na ciele, ktoré znamenajú priamu hrozbu pre líbyjský ľud a ktoré sú prekážkou pre vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou“, uviedol.
           
Zasiahnutá budova leží asi päťdesiat metrov od stanu, v ktorom Kaddáfí zvyčajne prijímal svojich významných hostí, povedal Músa Ibrahim na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorých autobusom prepravili na miesto. Podľa agentúry Reuters ale odmietol povedať, či je v komplexe stále aj Kaddáfí.
   
Bolo to "barbarské bombardovanie, ktoré mohlo zasiahnuť stovky civilistov zhromaždených v rezidencii Muammara Kaddáfího, asi 400 metrov od zasiahnutej budovy," vyhlásil hovorca. Povedal však, že nikto zranenia neutrpel.
           
Do areálu rezidencie sa vypravili desiatky ľudí potom, čo sa objavili informácie, že na rezidenciu dopadlo zostrelené lietadlo. Išlo o Kaddáfího stúpencov, medzi ktorými bolo mnoho mladých ľudí.
           
Velenie líbyjských ozbrojených síl nariadilo všetkým jednotkám, aby od nedele 21:00 miestneho času (20:00 SEČ) začali dodržiavať okamžité prímerie. Krátko po jeho uverejnení ale bolo nad Tripolisom opäť počuť streľbu z protilietadlových zbraní. Ozvali sa aj mohutné explózie, jedna z nich práve v Kaddáfího komplexu, odkiaľ stúpal stĺp dymu. Delostrelecká paľba a explózie sa ozývali aj v Benghází.
           
Západné spojenecké sily začali cez víkend letecké a raketové údery na vojenské ciele v Líbyi v rámci operácie Odyssey Dawn (Počiatok Odysey) s cieľom presadiť štvrtkovú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a zaviesť nad Líbyou bezletovú zónu.

V prvej časti viacfázovej operácie sa hlavným terčom úderov stali objekty líbyjskej protivzdušnej obrany. Jej ďalšia etapa by mala mať za cieľ prerušiť zásobovanie Kaddáfího jednotiek.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu