Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kaddáfí varuje Západ: Vojenský zásah budete ľutovať

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí dnes varoval západné mocnosti pred zásahom v Líbyi, ku ktorému vraj nemajú právo.

V opačnom prípade vraj budú "ľutovať", prípadná vojenská akcia bude hodnotená ako "jasná agresia", uviedol Kaddáfí v listoch adresovaných vedúcim predstaviteľom svetových mocností a OSN. Zároveň v nich zdôraznil, že štvrtková rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN umožňujúca zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou je neplatná.

"Táto rezolúcia je v rozpore so znením Charty OSN, ktorá zakazuje každé zasahovanie do vnútorných záležitostí svojich členov. (...) To je bezprávie, jasná agresia. Budete ľutovať, ak budete zasahovať do našich vnútorných záležitostí," prečítal dnes na tlačovej konferencii v Tripolise hovorca líbyjskej vlády Músa Ibrahim z Kaddáfího listu zaslanému francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu, britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-Munovi.

"Líbya nepatrí vám. Líbya patrí nám. My na svojich vlastných ľudí nestrieľame, to robí organizácia Al-Káida," citoval podľa AP Ibrahim ďalej z listu.

Tón samostatného listu, ktorý Kaddáfí adresoval americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, bol podľa AP o poznanie miernejší, nazval ho tu dokonca "svojím synom". "Aj keby Líbya a USA - bože Nedopusť - vstúpili do vojny, ostaneš navždy mojím synom. Čo by si robil ty, keby sa nad americkými mestami objavila ozbrojená kontrola? Ako by si sa zachoval ty, aby som sa mohol zariadiť podľa tvojho príkladu?" uzavrel list Obamovi podľa DPA Kaddafi.

Kaddáfí podľa rovnakého zdroja Obamovi tiež napísal, že on i všetci Líbyjčania sú pri obrane svojej krajiny "pripravení zomrieť".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu