Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Armáda v Benghází zabila 26 ľudí, zostrelila lietadlo

Zostrelené vojenské lietadlo v Benghází. Zobraziť galériu (8)
Zostrelené vojenské lietadlo v Benghází.

BENGHÁZÍ - Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes podľa očitých svedkov udreli na povstaleckú baštu Benghází, z mesta pred útokmi údajne utekajú stovky ľudí.

Bombardovanie si tu vyžiadalo už 26 mŕtvych, viac ako 40 ďalších osôb je hospitalizovaných v miestnej nemocnici, uviedla televízia Al-Džazíra bez ďalších podrobností. Tripolis však podľa Reuters tvrdí, že prímerie vyhlásené v piatok dodržiava. Podľa rebelov je však ostreľované aj predmestie mesta Zintán aj mesto Misura, ktoré je vraj navyše odrezané od zdrojov vody.

"V Benghází nie sú žiadne boje. Ako sme už povedali, vyhlásili sme prímerie a chceme, aby na miesto dorazili medzinárodní pozorovatelia vyslaní OSN. Povstalci tu útočia na dediny a mestá v snahe vyprovokovať vojenský zásah zo zahraničia," uviedol podľa Reuters hovorca líbyjskej vlády Músa Ibrahim.

Podľa agentúry AFP bol však dnes nad týmto druhým najväčším mestom Líbye zostrelené vojenské lietadlo MiG-23, pilotovi sa pred pádom stroja vraj podarilo katapultovať. Niekoľkými letúny uvedeného typu podľa agentúry disponuje i Kaddáfího armáda.

Agentúry neskôr oznámili, že zostrelená stíhačka patrila rebelom. Pre agentúru AFP telefonicky potvrdil jeden z čelných predstaviteľov povstaleckého hnutia. Podľa neho stíhačku Mirage zostrelili vojská vodcu Muammara Kaddáfího. Bojové lietadlo krúžilo nad mestom najprv niekoľko minút a následne ho zostrelili. Horiaci stroj dopadol do obytnej oblasti južne od mesta. Svedkovia tiež vypovedali, že pilot sa stihol katapultovať. Pravdepodobne však útok neprežil.

"Áno, bolo to jedno z povstaleckých lietadiel. Zostrelili ho Kaddáfího sily," uviedol pre AFP zdroj. "Počul som, že pilot zomrel, ale momentálne to neviem potvrdiť." Podľa neho povstalci majú niekoľko starších lietadiel.

Hovorca rebelov podľa Reuters tiež informoval, že Kaddáfího sily už do mesta vstúpili zo západu. "Kde sú západné mocnosti? Hovorili, že môžu udrieť priebehu niekoľkých hodín," citovala jeho slová agentúra Reuters.

"Dnes v Benghází nastane katastrofa, ak medzinárodné spoločenstvo nenaplní rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, celý slobodný svet, aby zastavili túto tyraniu a vyhladzovanie civilistov," apeloval ďalej podľa Reuters hovorca povstalcov.

"Kde je Francúzsko, kde je NATO? Je už príliš neskoro," nariekala podľa AP v Benghází päťdesiatročná žena.

Stovky áut plných civilistov zatiaľ podľa informácií agentúr opúšťa Benghází smerom na východ. "Nechceme čakať, až nás (Kaddáfi) všetkých zabije, ako (svet) zasiahne. Sme veľmi sklamaní. Keď sme počuli o rezolúcii OSN, boli sme šťastní a mysleli sme, že získame slobodu, ale teraz sme boli ponechaní zabijakom," povzdychol si podľa Reuters letecký dispečer, keď aj s rodinou opúšťal mesto.

"Gangy (teroristickej organizácie) Al-Kajdy útočia na ozbrojené jednotky, ktoré sú teraz západne od Benghází," citovala zase z vyhlásenia vlády líbyjská oficiálna agentúra JANA. Líbyjská vláda označuje rebelov za členov Al-Kajdy, ktorí toto však popierajú.

Vláda Muammara Kaddáfího v piatok vyhlásila prímerie s povstalcami v zjavnej snahe odvrátiť hroziaci vojenský zásah západných mocností v jeho krajine. Opozícia však Kaddáfího obviňuje, že v bojoch pokračuje. Aj Spojené štáty vyhlásili, že líbyjský režim prímerie nedodržiava.

Štvrtkové rezolúcie BR OSN umožnili zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou a kvôli ochrane civilistov je tiež povolený členským štátom akýkoľvek vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám s výnimkou využitia pozemných síl. Francúzsko a Británia dali najavo, že sú okamžite pripravené zakročiť.

Líbyjský vodca Kaddáfí však dnes Západ varoval pred zasahovaním do líbyjských záležitostí. Prípadná akcie vraj bude hodnotená ako "jasná agresia". K predpokladaným cieľom útokov Francúzska sa podľa agentúry JANA zbiehajú zástupy líbyjských občanov so zámerom slúžiť ako ľudské štíty, oznámila agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu