Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Temná dohra havárie v Smolensku: "Čachre" s mŕtvymi, kto je vlastne v hroboch?!

Pri páde lietadla zahynulo 96 ľudí, vrátane poľského prezidenta.
Pri páde lietadla zahynulo 96 ľudí, vrátane poľského prezidenta.

VARŠAVA - Ani takmer dva a pol roka po leteckej katastrofe pri Smolensku, kde zahynul poľský prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí, nemajú poľskí vyšetrovatelia jasno ohľadom identity všetkých pochovaných obetí. V pondelok sa v Gdansku konala exhumácia pozostatkov známej aktivistky protikomunistických odborov Solidarita Anny Walentynowiczovej, včera boli z hrobu vo Varšave vyzdvihnuté pozostatky ďalšej obete havárie prezidentského špeciálu.

Prokuratúra sa domnieva, že telá niektorých obetí môžu byť pochované v nesprávnych hroboch. Priviedli ju k tomu závery poľských expertov aj dokumenty, ktoré vyšetrovateľom dodala ruská strana. "Pochybnosti ohľadom identity tých ľudí nemožno odstrániť inak ako pomocou exhumácie a ďalšieho vyšetrovania," citujú poľské médiá Ireneusza Szelonga z vrchnej vojenskej prokuratúry. Szelong dodal, že exhumované budú ešte telá ďalších dvoch obetí.

Vo Varšave včera skoro ráno exhumáciu pozostatkov z hrobu, ktorý zrejme patrí niekdajšej predsedníčke nadácie Golgota východu Terese Walewski-Przyjalkowskej, sprevádzali potýčky niekoľkých desiatok stúpencov národno orientovanej pravice s políciou. Cintorín bol v tú dobu zatvorený pre verejnosť, niektorí nespokojenci sa ale na neho snažili dostať cez múr. Ľudia, ktorí majú názorovo blízko k opozičnej konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), kričali "Žiadame pravdu" alebo "Smolensk - nedovolíme zamlčať pravdu".

Časť Poliakov je presvedčená o tom, že letecké nešťastie z apríla 2010 a smrť konzervatívneho prezidenta Lecha Kaczyńského majú na svedomí Rusi. Okrem Kaczyńského vtedy zomrela jeho manželka Maria a ďalších 94 ľudí, medzi nimi mnoho osobností poľského verejného života.

V Poľsku sa doteraz konalo celkom päť exhumácií tiel obetí katastrofy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu