Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americká loď sa dostala do rádioaktívneho mraku

USS Ronald Reagan
USS Ronald Reagan

TOKIO - Lietadlová loď USS Ronald Reagan a ďalšie lode amerických námorných síl vplávali pri japonskom pobreží do rádioaktívneho mraku.

Ten vznikol po sobotňajšom výbuchu v jadrovej elektrárni Fukušima vzdialenej okolo 160 kilometrov. Podľa veliteľa sa 7. flotila preventívne presunula z oblasti. 

"Maximálna možná dávka radiácie, ktorá zasiahla personál na lodi, keď sa dostala do oblasti, bola nižšia ako tá, ktorej je človek vystavený v priebehu jedného mesiaca od prirodzeného žiarenia zo zdrojov, akými sú horniny, pôda alebo slnko," citovala americká televízia ABC Veliteľa Jeffa Davisa.

Radiáciu podľa neho prvýkrát detekovali na palube troch vrtuľníkov, ktoré sa vracali z pomocnej misie v meste Sendai. Americká loď sa teraz presunula na sever, preč od miesta, kde bola zistená radiácia, Davis však zdôraznil, že misia bude pokračovať. "Sme naďalej odhodlaní poskytovať pomoc ľuďom v Japonsku," povedal.

Spojené štáty vyslali na pomoc svoje najmodernejšie vojnové lode. Z lietadlovej lode USS Ronald Reagan majú využívať japonské vrtuľníky na dopĺňanie paliva počas misií na severovýchode krajiny. Plavidlo sprevádza tri ďalšie bojové lode, ktoré sa už zapojili do operácií pozdĺž pobrežia.

Do Japonska dorazí aj v najbližších dňoch niekoľko obojživelných lodí, ktoré majú slúžiť pri kombinovaných operáciách na mori a na pevnine. Z Južnej Kórey pláva napríklad obojživelné loď USS Tortuga, ktorá je schopná prevážať dva ťažké vrtuľníky MH-53. Zázemie pre koordináciu všetkých misií zameraných na záchranu ľudí, dodávky humanitárnej pomoci a odstraňovanie následkov má zabezpečiť veliteľská loď 7. flotily USS Blue Ridge, označovaná za najefektívnejšie veliteľské plavidlo, aké kedy postavili.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu