Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrozí Fukušime ďalší Černobyľ? Japonci uisťujú, že nie

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Dnešný výbuch vodíka v hale tretieho reaktora japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 nepoškodil vnútorný obal reaktora. Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu to oznámila japonská vláda, podľa ktorej nehrozí katastrofa podobná tej černobyľskej.

Pri explózii, ktorá nastala okolo poludnia miestneho času, sa zranilo 11 ľudí.

V oblasti, z ktorej evakuovali okolo 180-tisíc obyvateľov, boli radiáciou kontaminované najmenej desiatky ľudí.

Stav ohrozenia bol podľa MAAE vyhlásili aj v okolí jadrovej elektrárne Onagawa. "Reaktorová budova bola výbuchom poškodená, ale bezpečnostný obal reaktora zostal nepoškodený. Velín tretieho bloku elektrárne zostal funkčný," oznámila MAAE vo Viedni. Rovnakú informáciu podal BBC aj hovorca japonského premiéra, podľa ktorého sa dnešný výbuch v elektrárni Fukušima 1 očakával.

Japonský štátny minister pre národnú stratégiu Koičiró Genba podľa miestnych médií ubezpečil verejnosť, že katastrofa černobyľského typu "v žiadnom prípade" nehrozí. S tým súhlasia aj medzinárodní odborníci, podľa ktorých jadrová elektráreň prestála piatkové silné zemetrasenie veľmi dobre.

Francúzsky minister priemyslu Eric Besson však situáciu po výbuchu označil za znepokojivú a vyhlásil, že jadrovú katastrofu nie je možné vylúčiť. Na záberoch televízie NHK sa po dnešnej explózii nad reaktorovou budovou číslo 3 vo Fukušime 1 vznášali ťažké mračná dymu.

Už v sobotu zasiahla explózia reaktor 1, kde sa zrútila časť budovy. Technici japonskej elektrárne chladia jadrá reaktorov 1, 2 a 3 slanou vodou, aby zabránili ich roztaveniu, ktoré hrozí, pretože u reaktorov zlyhalo chladenie. To je pokazené aj pri reaktore 4.

Guvernér Tokia po dnešnej explózii nariadil meranie úrovne radiácie v metropole, ktorá je od Fukušimy 1 vzdialená asi 240 kilometrov severovýchodne. Zamestnanci v ochrannom oblečení pomocou ručných dozimetrov kontrolujú všetkých, ktorí prechádzajú evakuačnými strediskami.

Pred dnešným výbuchom podľa japonských činiteľov radiácia kontaminovala najmenej 22 ľudí, u ďalších desiatok osôb sa nedá vylúčiť. Podľa odborníkov je ale evakuácie skôr preventívna. Hodnoty radiácie doteraz namerané môžu mať napríklad podľa profesora Paddyho Regana z univerzity v anglickom Surrey rovnaký vplyv ako röntgenové vyšetrenie hrudníka.

Z preventívnych dôvodov dnes z postihnutej oblasti dočasne presunula svoje loďstvo a letectvo siedma flotila námorníctva USA. Lietadlová loď USS Ronald Reagan vo vzdialenosti asi 160 kilometrov od pobrežia namerala slabo zvýšenú rádioaktivitu.

Singapur oznámil, že začne merať rádioaktivitu u potravín dovezených z Japonska. Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger dnes vyhlásil, že by sa osobitný samit Európskej únie o jadrovej energetike mal zaoberať právnymi, technickými, ekonomickými a politickými dopadmi japonskej jadrovej krízy.

Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle povedal, že rozhodnutie nemeckej vlády o predĺžení životnosti tamojších jadrových elektrární, by mohli vo svetle udalostí v Japonsku pozastaviť.

Indický premiér Manmóhan Singh oznámil bezpečnostné kontroly jadrových elektrární v krajine. Rusko podľa premiéra Vladimira Putina zatiaľ vo svojich jadrových elektrárňach zmeny neplánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu