Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto je peklo na zemi, skoro ako Hirošima, tvrdia novinári

Zábery zničeného Japonska Zobraziť galériu (4)
Zábery zničeného Japonska

TOKIO - Novinári z celého sveta, ktorí sa momentálne nachádzajú v Japonsku kde mapujú situáciu po hrôzostrašnom zemetrasení a cunami povedali, že v živote ešte nič horšie nezažili.

Niektorí z nich sa vybrali do pobrežného mestečka Minami Sanriku, ktoré pred pár dňami doslova vymazala ničivá vlna cunami z mapy sveta. Pohľad na zničené domy im pripomínal zábery spred niekoľkých desiatok rokov, keď Američania zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki.

"Prvú vec čo si všimnete, je to desivé ticho," uviedol Alex Thomspon z Channel 4 News. "Už tridsať rokov pracujem ako vojnový korešpondent a spravodajsky som pokrýval vyše dvadsať vojen a niekoľko zemetrasení, ale ešte nikdy predtým som nevidel niečo takéto. V jednu chvíľu prechádzate dedinami, ktorých sa katastrofa vôbec nedotkla, potom ale zájdete "za roh" a naskytne sa vám nemilosrdný pohľad," povedal.

Deväťdesiatpäť percent všetkých mestských budov bolo nielen zničených, ale doslova sa z nich stala veľká masa bahna, polámaného dreva, zničeného betónu a kovu. To už ani nehovoriac o osudoch ľudí, ktorí prišli o všetko čo dlhé roky budovali. Japonci sa však namiesto plaču, hnevu či hystérie len v tichosti snažia nájsť zvyšky toho, čo cunami nezničila. Nájdené obete pohromy prevážajú do telocvične školy v Minami Sanriku, z ktorej sa nateraz stala márnica.

"Som šťastný, že žijem. Počuli sme sirény, ktoré varujú ľudí pred cunami tak som sa s rodinou hneď presunul do školy lebo leží na kopci. Zachránilo nám to život," povedal majiteľ miestnej reštaurácie Yuchida Takuma.

Piatkové zemetrasenie s magnitúdou 8,9 a následná vlna cunami si doteraz vyžiadali takmer dvetisíc obetí a stovky zranených, bilancia však pravdepodobne presiahne desaťtisíc. Materiálne škody ešte nie sú vyčíslené, podľa prvotných odhadov pôjde o stovky miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu