Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Streľba na letisku vo Frankfurte: Dvaja mŕtvi Američania!

Prestrelené okno na autobuse Zobraziť galériu (3)
Prestrelené okno na autobuse

FRANKFURT - Dvoch amerických vojakov zabil a dvoch ďalších zranil Kosovčan (21) pri streľbe v americkom vojenskom autobuse na letisku v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Potvrdili to minister vnútra spolkovej krajiny Hesensko a americké armádne letectvo, podľa ktorého sú obeťami dvaja Američania. Strelec je podľa slov jedného jeho príbuzného zbožný moslim, ktorý na letisku pracoval. Volá sa vraj Arid Uka.

Podľa očitých svedkov sa muž zamiešal medzi vojakov a nastúpil s nimi do amerického vojenského autobusu, ktorý čakal pri termináli 2 frankfurtského letiska. Útočník vytasil zbraň a začal okolo seba strielať približne o 15:20 SEČ.
    
Údajný páchateľ sa potom pokúsil utiecť, ale po niekoľkých metroch ho premohla polícia. Na miesto činu pribehol aj hesenský minister vnútra Boris Rhein, ktorý hovoril o "strašnom a desivom čine". Podľa Rheina je strelec zjavne kosovský občan žijúci vo Frankfurte. Nemecká kancelárka Angela Merkelová akt označila za "príšernú udalosť" a prisľúbila úplné vyšetrenie.
    
Rhein ani polícia nevylúčili, že išlo o politicky motivovaný atentát. Podľa nemeckého servera Bild.de muž pri útoku vykrikoval islamistické heslá. Tiež expert na terorizmus v americkej Snemovni reprezentantov Patrick Meehan vyhlásil, že útok vyzerá ako teroristický.
    
Strýko predpokladaného strelca Rexhep Uka povedal agentúre AP, že Arid Uka sa narodil a bol vychovaný v Nemecku, kam sa jeho rodičia prisťahovali z Kosova asi pred 40 rokmi. Je údajne zbožným moslimom.
    
Murat Uka, ktorý sa označil za Aridovho otca, povedal, že jediné, čo o synovi vie, je, že sa dnes nevrátil z práce.
    
Frankfurtská polícia uviedla, že zabití boli vodič autobusu a jeden z jeho pasažierov. Jeho telo bolo nájdené pred autobusom. Strelnou zbraňou bola pištoľ alebo revolver. Podľa agentúry DPA útočník mal u seba pravdepodobne aj nôž.
    
Autobusy, ako je ten, v ktorom sa odohralo dnešné krviprelievanie, rozvážajú amerických vojakov na jednotlivé základne v Nemecku. Americká armáda ich má v blízkosti Frankfurta hneď niekoľko. Často sú využívané ako logistické uzly pre operácie v Afganistane či Iraku.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu