Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tento atentátnik mal v Moskve zabiť 35 ľudí!

Portrét atentátnika Zobraziť galériu (3)
Portrét atentátnika

MOSKVA - Ruská metropola a Moskovská oblasť sa dnes zahalili do smútku na pamiatku 35 obetí pondelkového atentátu na letisku Domodedovo. Všetky obete sa podľa úradov podarilo rozpoznať, s výnimkou údajného atentátnika, ktorému explózia odtrhla hlavu. Jeho identifikáciu zrejme umožní až analýza DNA. Náčrt a portrét neznámeho muža sa medzitým objavili v tlači.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. V médiách sa objavili rôzne verzie, vrátane tej, že útok spáchala atentátnička v čiernom, ktorú zazrel jeden svedok, alebo že teroristi boli dvaja, žena a muž. Vyšetrovatelia však za základnú verziu považujú, že útočníkom bol muž európskeho vzhľadu, vo veku 30 až 40 rokov, ktorý nálož odpálil na svojom tele. Tomu by nasvedčoval aj nález odtrhnutej hlavy.

V dnešnej tlači sa objavila aj verzia, že útočník alebo skupina útočníkov bola súčasťou väčšej skupiny teroristov pripravujúcich atentáty v Moskve a to aj na Manéžnom námestí pri Kremli. Zámer však na konci minulého roka zmaril neúmyselný výbuch, keď v domčeku pri moskovskom streleckom klube jedna z teroristiek manipulovala s plastickou výbušninou. Časť teroristov sa potom tajným službám údajne podarilo zatknúť.

"Časť zo skupín, ktoré poslali do Moskvy uskutočniť útok, izolovali ešte pred Novým rokom a nemohli vykonať svoje zámery na iných miestach," povedal dnes generál Vladimir Kulakov.

K dnešnému ránu podľa úradov ukončili identifikáciu všetkých obetí. Podľa denníka Kommersant však príbuzní dlho márne pátrali po ľuďoch, ktorí zmizli v deň atentátu. "Hľadám svojho brata," povedal Konstantin Zubrickij. Nezvestný súrodenec sa mal na letisku stretnúť so známym a zostal tam po ňom automobil s osobnými vecami. Pri obchádzaní nemocníc však pred ním strážcovia zatvárali dvere alebo pripúšťali, že zoznam pacientov nie je úplný. Bratove meno sa nakoniec objavilo na predbežnom zozname obetí, ktorý dnes ráno zverejnilo ministerstvo pre mimoriadne situácie. V zozname je 27 ruských občanov, dvaja Rakúšania, dvaja Tadžici, Nemka, Uzbek, Ukrajinka a Brit.

Samotná identifikácia v márnici však podľa denníka prebiehala citlivo, za pomoci psychológa, po predchádzajúcom pohovore s vyšetrovateľom a prehliadke fotografií. Až potom podľa psychologičky "maximálne šetrne" ukazovali pozostalým samotné telo. Nie však so všetkými zraneniami, ale len časť, "aby obraz neprenasledoval človeka celý život".

"Muž pracoval ako taxikár a nikdy si nebral doklady so sebou, vždy ich nechával v aute," objasnila potrebu identifikácie manželka jednej z obetí. Boris Smirnov síce stál pomerne ďaleko od výbuchu, ale napriek tomu ho jedna črepina zasiahla do spánku. V nemocniciach je podľa ministerstva zdravotníctva stále 116 ranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu