Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Ruská polícia v pohotovosti, hrozia etnické nepokoje!

Policajti sú v pohotovosti
Policajti sú v pohotovosti (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské bezpečnostné zložky dnes výrazne zvýšili svoju aktivitu v Moskve, Petrohrade a ďalších veľkých mestách v reakcii na internetové výzvy po hromadnej odvete za teroristický útok na letisku v Domodedovo. Volanie po masovom proteste policajti zaznamenali v diskusiách neonacistov, ale aj radikálne naladených futbalových fanúšikov.

Polícia podvečer obsadila niekoľko staníc metra v moskovskom centre, kde sa mali protestujúci zísť. Zadržali šéfa organizácie Slovanský zväz Dmitrija Demuškina, ktorého označili za organizátora pripravovaných nepokojov. Moskovský súd vlani v apríli označil neonacistický Slovanský zväz za extrémistickú organizáciu a úradne ho zakázal.

Zatkli aj ďalších desať ľudí, ktorí prišli na demonštrácii v dresoch moskovských futbalových klubov. Najpopulárnejší z nich, moskovský Spartak, sa dnes oficiálne dištancoval od akýchkoľvek chystaných násilných protestov. Hnutie Fratrija, ktoré združuje skalných fanúšikov klubu, vyzvalo svojich členov, aby sa na žiadnych takýchto podujatiach nezúčastnili. Podľa ruských spravodajských portálov domodedovský atentát vyvolal v celom Rusku veľkú nervozitu.

Policajti sa hlavne obávajú, že teroristický čin môže v ruskej verejnosti vyvolať nenávistné nálady proti početným skupinám kaukazských a stredoázijských prisťahovalcov. Hoci k zodpovednosti za útok sa zatiaľ žiadna organizácia neprihlásila, väčšina Rusov nepochybuje o tom, že atentát bol dielom severokaukazských extrémistov.

Neobvykle prísne bezpečnostné opatrenia zaviedla polícia aj v Petrohrade. Hlavné dopravné trasy sú pod trvalou kontrolou a v uliciach hliadkujú policajti so psami. Letisko Pulkovo strážia silné oddiely dopravnej polície, ktorá prehľadáva každé prichádzajúce auto. Podľa agentúry Interfax na hlavných staniciach rozmiestnili jednotky železničného vojska, batožiny cestujúcich prehľadávajú vo vlakoch ešte pred príchodom do mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu