Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Matovič čelí škandálu: Prihlasovanie fiatiek, ktoré hnutie využíva v kampani, rieši NAKA! Podozrenie z korupcie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

BRATISLAVA – Šéf OĽaNO Igor Matovič sa prezentuje ako bojovník proti korupcii a mafii. Paradoxne, jeho vlastná strana má teraz na krku škandál týkajúci sa úplatkárstva. Hnutie na registráciu áut značky Fiat 500 využilo služby súkromných firiem. Zástupca jednej z nich sa mal pokúsiť podplatiť úradníka na okresnom úrade. Prípad už rieši NAKA.

Slnečný deň, parkovisko. Zrazu prichádza malý Fiat 500 jasnočervenej farby, za volantom ktorého sedí Igor Matovič. „Ahojte priatelia, tak čo hovoríte? Ľudia sa pýtajú, že prečo ideme s takou hlúposťou, že 500 eur každému, kto príde voliť. Jednoducho preto, že Fico sa toho bojí najviac zo všetkého,“ začína promo video, ktoré hnutie OĽaNO zverejnilo iba tento týždeň. Ikonické talianske auto v ňom nie je len tak náhodou. Hnutie ich nakúpilo desiatky kusov a slúžiť im majú počas kampane. Za voličmi chce na nich jazdiť aj sám Matovič. Vozidlá zháňali priamo v Taliansku, čo v praxi znamená, že na Slovensku ich museli prihlásiť. A tu začína problém.

Promo video OĽaNO 

Promo video OĽaNO: Pre prihlasovanie vozidiel Fiat 500 sa so stranou spája korupcia (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Hnutie si totiž na túto robotu zohnalo súkromnú službu. Ako upozornil portál Aktuality.sk, objavilo sa podozrenie, že jeden z ľudí, ktorí mali na starosti registráciu štyroch automobilov na okresnom úrade v Senci, sa snažil celú situáciu urýchliť prostredníctvom úplatku. Úradníkovi ministerstva mal posunúť obálku s peniazmi. Ten však namiesto toho, aby úplatok prijal a vec rýchlo vyriešil tak, ako sa od neho malo požadovať, tento pokus o korupciu nahlásil. Stalo sa tak ešte v polovici júna. Dnes má prípad na stole NAKA. „Vami uvedená vec je vyšetrovaná na odbore Bratislava NAKA Prezídia Policajného zboru. Aktuálne nie je možné poskytnúť bližšie informácie z dôvodu neprítomnosti vyšetrovateľa, ktorý túto trestnú vec vyšetruje,“ uviedla pre portál Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru policajného prezídia. 

Matovič čelí škandálu: Prihlasovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Samotné hnutie OĽaNO dáva od problému ruky preč. O žiadnom korupčnom podozrení vraj nevedia a poukazujú na to, že pri prihlasovaní áut využili firmy, ktoré majú s dovozom a prihlasovaním áut zo zahraničia skúsenosti. "Z ušetreného štátneho príspevku sme sa v hnutí rozhodli nakúpiť cca 50-ročné automobily Fiat 500. Vzhľadom na to, že v hnutí interne nedisponujeme ľuďmi, ktorí sa v agende spojenej s dovozom starých áut zo zahraničia vyznajú, pre celú byrokraciu spojenú s ich dovozom a prihlásením sme si najali firmy, ktoré nám odporučili viacerí ľudia, ktorí sa dlhodobo venujú dovozu starých áut zo zahraničia,“ tvrdí hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. O údajnom úplatku vraj nemajú žiadne informácie. „Ako protikorupčné hnutie striktne vyznávame zásadu padni, komu padni, a preto sme garantovali úplné rozviazanie rúk orgánom činným v trestnom konaní,“ dodal.

Igor Matovič tvrdí, že hnutie si autá vybralo preto, že  ide o vozidlo bežných ľudí a zároveň pochádza z Talianska, teda krajiny, ktorá dlhé roky bojuje s mafiou.

Viac o téme: KorupciaKampaňIgor MatovičNAKAFiat 500Promo video
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu