Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kotleba sa zjavil na zastupiteľstve vo Važci: Z bitky si robil predvolebnú kampaň

Kotleba prišiel po medializovanej bitke do obce Važec Zobraziť galériu (2)
Kotleba prišiel po medializovanej bitke do obce Važec (Zdroj: Facebook/M. M., YouTube/M. V.)

VAŽEC - Sociálnymi sieťami a verejnosťou zatriaslo video z minulotýždňovej stredy z obce Važec. Skupina desiatich ľudí napadla muža uprostred cesty a celý incident bol zaznamenávaný na mobilný telefón. V týchto dňoch sa zastupiteľstvo obce rozhoduje ako ďalej. Na obecné zastupiteľstvo podľa očakávania prišiel aj predseda ĽSNS Marian Kotleba.

Po nepríjemných záberoch a medializácii zo spomínaného konfliktu sa rozhodla obec zasadnúť na zastupiteľstve. Na zastupiteľstvo prišiel aj Marian Kotleba, ktorý je zo situácie znepokojený.

Jeho predstavenie a rečnenie bolo často prerušované potleskom publika počas zasadnutia. Na videu sedí v prítomnosti starostu obce Važec Milana Lištiaka. "Ja som tri dni počúval o tom, aké napätie v súvislosti s osadníkmi je vo vašej obci," začal predseda ĽSNS, ktorý pokračoval tým, že si spomínané video pozrel.

"Nie som tu dnes ako predseda politickej strany. Som tu dnes ako člen Výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR," vyhlásil pred ľuďmi Kotleba a o videu hovoril ako o pokuse o zlynčovanie človeka, pričom video prirovnal k útoku levov na antilopy. Nasledoval burácajúci potlesk v sále.


Kotleba má na konte ďalšie klamstvo: Biskupi vyvrátili jeho "fakty" ohľadom kňaza Kuffu


Trapas uprostred prehovoru

Kotleba pokračoval, že sa prostredníctvom hovorcu spojil s niektorými funkcionármi. "Z pozície člena brannobezpečnostného výboru Národnej rady som si dovolil napísať mail priamo okresnému riaditeľovi. Som rád, že dnes sem prišiel, asi ste ho aj vy, pán starosta, pozývali však?..." nasledovalo hrobové ticho, ktoré zrejme znamenalo, že starosta nič také neurobil. Ľudia sa neubránili smiechu v tejto situácii.

Snímka z videa, na ktorom k bitke došlo
Zobraziť galériu (2)
Snímka z videa, na ktorom k bitke došlo  (Zdroj: FB/M.M.)


Brutálna bitka v obci Važec zachytená na videu: Na muža zaútočilo 10 ľudí, polícia ich obvinila


Výjazd do obce pred voľbami

​Kotleba sa do obce vybral v čase, keď už prebieha naplno predvolebná kampaň. Napriek tomu viackrát zopakoval, že na miesto neprišiel ako politik. Ľudia z obce mu počas prehovoru viackrát tlieskali. "Keď sa vie, že tu je takýto stav, tak tu malo byť minimálne spravené vysunuté pracovisko," myslí si Kotleba, ktorý svoju myšlienku zdieľal pred publikom.

Ozvala sa už aj polícia, ktorá vyvracia, že by sa v tomto prípade nekonalo. "Dementujeme dezinformácie, podľa ktorých polícia nekoná v prípade napadnutia jednej osoby viacerými páchateľmi. Polícia koná a neinformuje preto, aby sa o jej krokoch nedozvedeli páchatelia a aby vďaka tomu boli spravodlivo potrestaní," napísali policajné zložky.

Čo sa vlastne udialo 11. decembra vo Važci

Bitka sa mala podľa polície strhnúť v stredu 11. decembra okolo poludnia. Skupina maloletých chlapcov z osady mala zastaviť maloleté dievča. Chlapci jej mali brániť v odchode domov a následne ju fyzicky napadnúť. "Dievča telefonicky oznámilo matke čo sa stalo, na čo matka vyšla dcére oproti a jedného z chlapcov chcela zadržať. Ten sa jej vyšmykol a spadol na zem, pričom si mal udrieť hlavu o stĺp. Na miesto prišiel aj otec maloletej dievčiny," informovala o priebehu skutku Jana Baloghová, hovorkyňa KRPZ Žilina. 

Chlapec mal však medzitým utiecť s krikom do osady. Vzápätí sa pred rodinným domom manželov zišlo niekoľko osadníkov, ktorí 36-ročného otca dievčaťa fyzicky napadli opakovanými údermi do oblasti hlavy a celého tela. Na pomoc pred útokmi osadníkov mu prišiel brat, ktorý chcel útočníkov odtiahnuť, avšak tí zaútočili aj na neho.

"Následne dve ženy z osadníkov najskôr verbálne a potom aj fyzicky zaútočili na matku dievčaťa. Okrem fyzických útokov sa im útočníci vyhrážali zabitím. Na miesto bola okamžite privolaná RZP, ktorá ošetrila napadnutých mužov a chlapca z osady, ktorý si mal pri páde udrieť hlavu. Operačným strediskom Krajského riaditeľstva PZ v Žiline boli na miesto okamžite vyslané policajné hliadky, po príchode ktorých sa v osade zhromaždilo niekoľko desiatok osadníkov. Napadnutí muži utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie, pričom jeden z nich sa bude liečiť viac ako 7 dní," ozrejmila Baloghová.

Viac o téme: BitkaMarian KotlebaVažec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu