Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zuzana Čaputová sa poučila: VIDEO Na návštevu Prahy vlakom a bez umelcov

Hlava štátu sa rozhodla vymeniť vládny špeciál za tradičnejší spôsob Zobraziť galériu (4)
Hlava štátu sa rozhodla vymeniť vládny špeciál za tradičnejší spôsob (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová, Instagram.com/zuzana_caputova, TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR, )

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová opäť pokračuje v používaní pre funkciu hlavy štátu netradičných dopravných prostriedkoch, pomocou ktorých sa presúva na dôležité pracovné stretnutia. Čaputová sa rozhodla zúčastniť summitu prezidentov krajín V4, no na vládny špeciál ani nepomyslela. Na cestu do Prahy si vybrala úplne iný spôsob dopravy a zdá sa, že oproti minulej návšteve sa poučila.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odcestovala na dvojdňový summit prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorý sa v stredu začína v Českej republike. Cestovať na stretnutie sa rozhodla vlakom z bratislavskej Hlavnej stanice. Z Prahy sa presunie na zámok Lány, letné sídlo českých prezidentov. Na vlak nastúpila v skorých ranných hodinách a jej propagačný tím to nezabudol zvečniť na sociálnej sieti Instagram.

Zuzana Čaputová cestuje vlakom na summit prezidentov V4

Privítanie u Zemana

Čaputovú s hlavami Maďarska Jánosom Áderom a Poľska Andrzejom Dudom privíta český hostiteľ – prezident Miloš Zeman na zámku Lány v dopoludňajších hodinách. Nasledovať budú spoločné rokovanie a slávnostný obed, po ktorom budú prezidenti v rozhovoroch pokračovať. V prvý deň summitu sa podľa Pražského hradu zamerajú na únijné témy, hlavne na rolu V4 v Európskej únii (EÚ). Diskutovať budú aj o ďalších aktuálnych témach, napríklad viacročnom finančnom rámci EÚ či dôsledkoch obchodných vojen USA pre EÚ i globálnu ekonomiku.

Zuzana Čaputová nastupuje do vlaku, ktorým ide na summit prezidentov V4

Na druhý deň sa k rokovaniam pridajú aj prezidenti Slovinska a Srbska, Borut Pahor a Aleksandar Vučič. Spoločne so svojimi partnermi budú hovoriť o vzťahu EÚ k regiónu západného Balkánu, aktuálnom stave prístupových rozhovorov so Srbskom i o odkaze roku 1989. Summit, ktorý sa koná 30 rokov po páde komunistických režimov v strednej Európe, bude tiež symbolickou pripomienkou udalostí roku 1989.

Čaputová cestuje na summit vlakom z bratislavskej Hlavnej stanice
Zobraziť galériu (4)
Čaputová cestuje na summit vlakom z bratislavskej Hlavnej stanice  (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Zakončenie na veľkej tlačovej konferencii

Vyvrcholením rokovania prezidentov Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Slovinska a Srbska bude spoločná tlačová konferencia. Podujatie sa koná v rámci českého predsedníctva V4. Česká republika prevzala predsednícku štafetu vo V4 od Slovenska v júli 2019. Čaputová sa na summite hláv štátov V4 zúčastní v rámci svojho mandátu prvýkrát.

Zuzana Čaputová sa poučila:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Na poslednom stretnutí prezidentov vyšehradského zoskupenia v októbri 2018 na Štrbskom plese zastupoval Slovensko vtedajší prezident Andrej Kiska. Lídri sa vtedy zhodli, že migrantom treba pomáhať v krajinách ich pôvodu, a upozornili na potrebu ochrany vonkajších hraníc EÚ a boja s prevádzačmi.

Oproti minulej návšteve nastala zmena

Zdá sa teda, že slovenská hlava štátu sa oproti júnovej návšteve Českej republiky poučila. V lete, keď cestovala do Prahy na koncert Zuzana není sama doma si vybrala práve vládny špeciál. Na cestu do hlavného mesta Českej republiky si zobrala aj netradičných cestujúcich v podobe hudobnej skupiny Živé kvety, za čo bola vznesená aj kritika.

Zuzana Čaputová cestovala na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Dorota Nvotová)

Kancelária sa vtedy bránila. "Koncert je verejný bod programu oficiálnej návštevy prezidentky v Prahe. Organizačne sa na ňom podieľajú naši krajania. To že pani prezidentka využila možnosť vziať na palubu lietadla hudobníkov, ktorí večer na tomto koncerte vystúpia, nie je ničím neobvyklým. V minulosti napríklad prezident brával zástupcov podnikateľov aj umelcov, ktorí sa taktiež zúčastňovali programu návštev," uviedla Hajtová.

Viac o téme: VlakSummit prezidentovV4Zuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu