Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Snem bugárovcov: Šéf hnutia v dobrej nálade, Sólymos končí ako podpredseda

Bugár počas príchodu na snem Zobraziť galériu (45)
Bugár počas príchodu na snem (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd dnes usporiadala snem v bratislavskom Saffron hoteli. Počas má strana, ktorá v parlamente zastupuje aj maďarskú menšinu, zhodnotiť viaceré faktory za posledné obdobie, vrátane stagnujúcich preferencií v prieskumoch. Funkcie podpredsedu sa tiež má oficiálne vzdať minister životného prostredia László Sólymos.

Strana Most-Híd na dnešnom sneme zhodnotí desať rokov svojho pôsobenia v politike. Ako uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár, na sneme budú predstavitelia strany hodnotiť aj výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb. 

VIDEO Príhovor Bélu Bugára po otvorení snemu

Otvorenie snemu Most-Híd a príhovor Bélu Bugára

Bugár podľa záberov prišiel na snem v dobrej nálade a nechýbali ani menšie žartíky pri registračnom stole. Zvital sa tiež so sympatizantmi strany a nejavil žiadne známky sklamania zo zaseknutých preferencií či včerajších odchodov dvoch poslancov.

VIDEO Príchod Bélu Bugára

Béla Bugár prichádza na snem strany Most-Híd

<< Ďalšie fotografie zo snemu nájdete v našej galérii >>

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa strana Most-Híd pohybovala pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu. Agentúra MVK jej namerala začiatkom septembra 3,8 percenta, agentúra Focus v polovici augusta zistila, že stranu by volilo 4,3 percenta opýtaných respondentov.

VIDEO Snem bugárovcov: Šéf
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Most-Híd v tejto súvislosti viedol niekoľko rokovaní so Stranou maďarskej komunity (SMK) o vytvorení predvolebnej koalície. Strany sa však napokon nedohodli, pričom rokovania podľa predstaviteľov strán stroskotali na dvoch bodoch. Týkalo sa to požiadavky SMK, aby kandidačná listina bola zostavená 50 na 50 a návrhu, aby spoločnú kandidátku neviedol ani jeden predseda strany.

VIDEO Snem bugárovcov: Šéf
Zobraziť galériu (45)
 (Zdroj: facebook/Ján Zemiar)

Včerajšie odchody

Strana nemá za sebou práve ideálny včerajšok. Okrem spomínaného vzdania sa funkcie Sólymosa sa hnutie musí popasovať s odchodom Martina Fedora z klubu Most-Híd, čím vládna koalícia oficiálne stratila väčšinu v parlamente. Hneď na to oznámil svoj odchod aj bývalý minister životného prostredia a bývalý europoslanec József Nagy. Svoj odchod spečatil na sociálnej sieti. "Do poslednej chvíle som dúfal, že úzke vedenie strany Most namiesto odmietnutia spolupráce zmení svoj postoj a v sobotu na sneme dôjde k zodpovednému, pozitívnemu prevratu. Keďže signály ukazujú, že nastane opak, som oznámil odchod zo strany," napísal Nagy.

Most-Híd si včera prešiel zmenami
Zobraziť galériu (45)
Most-Híd si včera prešiel zmenami  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková, TASR/Jakub Kotian)


Masívne zemetrasenie v Moste-Híd: Sólymos sa vzdáva funkcie, Nagy a Fedor končia!


Most s SMK do volieb nepôjde

Bugár priblížil, že Most čakal na to, ako sa vyjadrí SMK ohľadom spolupráce.  „Čakali sme na výsledky predsedníctva SMK. Dostali sme informácie, že nebudú meniť názory a kandidačnú listinu chcú zostavovať napoly, teda 50 na 50. Na základe týchto rozhodnutí a týchto informácií potom Republiková rada strany Most-Híd tajným hlasovaním rozhodla, že spoločnú volebnú koalíciu so stranou SMK nevytvoríme. Snaha tam bola, no stroskotala. Dve strany sa nedokázali dohodnúť,“ priblížil koncom augusta Bugár. Republiková rada zároveň schválila volebnú spoluprácu s Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou (MKDSZ-MKDA).

Bugár: Sme most medzi starými a novými politikmi, náš príbeh nekončí

Most-Híd je mostom medzi starou a novou generáciou politikov a politík. Počas svojho prejavu na úvod sobotného snemu strany Most-Híd to povedal jej predseda Béla Bugár. Zdôraznil tiež, že neľutuje vstup do súčasnej koalície, pretože išlo o zodpovedný krok. Verí, že príbeh strany nekončí.

"Napriek kritickým hlasom je naša strana pre spoločnosť užitočná a hlavne bytostne potrebná," myslí si Bugár, ktorý vyzdvihol, že sa strana zachovala zodpovedne, aj keď to nebolo populárne. Uznáva, že zmena je nevyhnutná a spoločnosť sa posúva vpred. "Preto sme tu my, aby boli nastávajúce zmeny čo najprínosnejšie pre všetkých, ktorí žijú na Slovensku," konštatoval.

Predseda Mosta-Híd tiež poukázal na rozdeľovanie ľudí na "dobrých", ktorí kritizujú vládu, a "zlých", ktorí sú vo vláde. "Slušné Slovensko sa nedá vybudovať spôsobom, že kto nie je s nami, je proti nám," zdôraznil.

Strana Most-Híd podľa Bugára za desať rokov svojej existencie dosiahla to, že medzi Slovákmi a Maďarmi je pokoj a mier. Je tiež presvedčený, že v súčasnej koalícii sa strane podarilo dosiahnuť konkrétne výsledky v oblastiach zvyšovania životnej úrovne, súdnictva, životného prostredia, podpory mladých rodín a menšinovej kultúry.

Členovia strany Most-Híd majú na sneme hovoriť najmä o výsledkoch vo vláde a o programových prioritách do volieb. Pripomenú si tiež desať rokov strany. Most-Híd čakajú aj personálne zmeny, funkcie podpredsedu strany sa má vzdať minister životného prostredia László Sólymos.

Na sneme sa nezúčastňuje minister spravodlivosti Gábor Gál, a to pre zdravotné dôvody. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák poprel, že by boli vo vedení strany nejaké nezhody, nepočul o žiadnom spore alebo napätí. Personálne zmeny podľa neho súvisia s diskusiou o prenechaní miest v predsedníctve mladším členom strany.

Sólymos: Je škoda, že sme pri rokovaní s SMK nevyužili všetky možnosti

Je škoda, že Most-Híd pri rokovaní o predvolebnej spolupráci s SMK nevyužil všetky možnosti a nedohodol sa s ňou na vytvorení koalície. Myslí si to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa na sobotňajšom sneme strany plánuje vzdať straníckych funkcií.

"Môj názor bol od začiatku ten, že by sme sa mali pokúsiť urobiť všetko preto, aby sme sa dohodli. Myslím si totiž, že tá spolupráca Mosta-Híd a SMK by mohla byť základom toho, aby menšiny a regióny mali silné zastúpenie v budúcom parlamentne a vláde," uviedol Sólymos s tým, že o tom rozhodla republiková rada a on jej rozhodnutie zobral na vedomie.

Vznik niekoľkých maďarských strán a iniciatív je podľa ministra práve výsledkom toho, že sa Most-Híd a SMK nedohodli. "Ak by sme sa dohodli, nebola by žiadna relevantná menšinová strana, ktorá by sa vedela uchádzať o voličské hlasy. Ten priestor by sme úplne vyplnili my s koalíciou, ktorá mohla vzniknúť, ale nevznikla. Teraz ten priestor využívajú ďalší," konštatoval.

Sólymos však odmietol, že by sa straníckych funkcií vzdal práve pre neúspech rokovaní s SMK. "Je to skôr preto, aby som urobil niečo pre úspech vo voľbách. Jedným z krokov je, aby sa objavili noví ľudia. Máme tých ľudí, najmä z regiónov," vysvetlil. Osobne je presvedčený, že predseda Mosta-Híd Béla Bugár by mal byť lídrom kandidátky, pretože je najpopulárnejším politikom strany.

O odchode z podpredsedníckej stoličky a vzdaní sa straníckych funkcií Sólymos informoval v piatok (13. 9.) prostredníctvom sociálnej siete. Urobil tak po tom, čo sa informácia o jeho rozhodnutí dostala do niektorých médií. Dodal, že ostáva v strane a v kampani do parlamentných volieb sa bude venovať najmä zeleným témam a krokom v ochrane životného prostredia.

Viac o téme: SnemBéla BugárMost-HídLászló Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu