Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dušičky v Košiciach: Takto vyzerá hrob jedného z najmocnejších mužov v Smere

Hrob Pavla Pašku Zobraziť galériu (8)
Hrob Pavla Pašku (Zdroj: topky, SITA/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA/KOŠICE - Dlhoročný smerák Pavol Paška náhle skonal vo veku 60 rokov začiatkom apríla tohto roka. Bol šéfom východniarskeho krídla Smeru a zároveň najvplyvnejším mužom v zdravotníctve. Jeho smrť šokovala jeho kolegov, jeho blízki na neho nezabudli ani po niekoľkých mesiacoch.

Paška je pochovaný sa starom Košickom cintoríne Rozália, kde leží aj manželka bývalého prezidenta Irena Schusterová. Počas jeho politickej kariéry sa stal najmocnejším človekom v zdravotníctve a jedným z najbohatším politikov. Posledné miesto jeho odpočinku je stále udržiavané a v porovnaní s ostatnými vyniká.

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Návštevníkom košického cintorína hneď padne do oka. Oproti ostatným vyniká udržiavanosťou i bielym náhrobným kameňom. Rodina Pavla Pašku nakoniec odmietla ponuku vlády na štátny pohreb so všetkými poctami. Rozhodli sa pre poslednú rozlúčku v košickom krematóriu. 

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Jeden z najmocnejších na Slovensku

Rozlúčka bola verejná a okrem pozostalých a príbuzných sa pohrebu zúčastnili i vysokí štátni predstavitelia, ako expremiér Róbert Fico, poslanci parlamentu, europoslanci, bývalí prezidenti Rudolf Schuster i Ivan Gašparovič a ďalší.

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Z politiky odišiel po komunálnych voľbách 2014. Jeho odchod sprevádzali viaceré škandály. Na jeseň 2014 opozícia žiadala jeho rezignáciu na post predsedu parlamentu kvôli údajnému tunelovaniu slovenského zdravotníctva a podozrivému nákupu CT prístroja v Piešťanoch.

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Paška odstúpil po komunálnych voľbách v Košiciach. Na poste primátora Košíc ho vtedy nahradil Richard Raši. Neskôr sa vzdal aj poslaneckého mandátu a vo funkcii predsedu parlamentu ho nahradil Peter Pellegrini.


VIDEO Najkontroverznejšie výroky a kauzy Pavla Pašku (†60): Predražené CT, bitka v Košiciach


Vyhráš voľby, môžeš všetko

Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška zomrel začiatkom apríla vo veku 60 rokov na infarkt. Pôsobil aj ako podpredseda strany Smer. Zomrel v piatok (6. 4.) predpoludním na zlyhanie srdca v Železničnej nemocnici. Pôvodne ho viezli do Východoslovenského ústavu srdcovo cievnych chorôb, kde mal v ten týždeň podstúpiť operáciu srdca. Jeho smrť zasiahli mnoho jeho kolegov. 

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Jednému z najvplyvnejších mužov slovenského zdravotníctva k zdraviu určite nepomohol ani sedavý životný štýl a fajčenie. Jeho kontroverzné vyjadrenia a kauzy však ostanú nesmrteľné. Bol dlhoročným členom strany Smer a šéf jeho východniarskeho krídla. Počas jeho kariéry ho sprevádzalo niekoľko káuz ako aj kritika jeho kontroverzných výrokov. Okrem iného sa preslávil aj výrokom „Vyhráš voľby, môžeš všetko“, ktorý dnes už zľudovel. 

Hrob Pavla Pašku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

 

Viac o téme: HrobKošiceSmerPavol Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu