Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rokovanie poslancov NR SR: Sulíkovci chcú, aby prvé otázky na Hodine otázok patrili opozícii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prvé dve otázky na premiéra v rámci parlamentnej Hodiny otázok by sa mali vyberať iba z otázok položených opozíciou. Členovia vlády by tiež mali dostatočne skoro informovať snemovňu o svojej prípadnej neprítomnosti na Hodine otázok. Navrhujú to opoziční poslanci z SaS v novele zákona o rokovacom poriadku. O právnej norme diskutuje takmer prázdne plénum v úvode štvrtého rokovacieho dňa 35. schôdze NR SR.

Podľa rokovacieho poriadku sa Hodina otázok koná vždy vo štvrtok počas zasadnutia parlamentu o 14. hodine. Prvých 15 minút patrí premiérovi. Poradie otázok sa žrebuje zo všetkých položených, Pre odvod reťazcov nám podľa SaS hrozí spor s Európskou komisiouaj opozičných. O neprítomnosti členov vlády sa informuje v úvode Hodiny otázok.

Predkladatelia novely upozorňujú, že skupina poslancov podporujúcich vládnu väčšinu sa často dohodne na podaní relatívne vysokého počtu podobných až totožných otázok adresovaných predsedovi vlády. "Logicky sa potom stáva, že otázky opozičných poslancov nie sú zodpovedané vôbec," tvrdia poslanci SaS. To chcú vyriešiť svojou novelou tak, že navrhujú, aby "v rámci inštitútu hodiny otázok boli prvé dve otázky na premiéra žrebované spomedzi otázok, ktoré na danú hodinu otázok položili poslanci opozície".

Výhrady má SaS aj voči neúčasti členov vlády na Hodine otázok. "Podľa aktuálneho znenia zákona o rokovacom poriadku platí, že na hodine otázok musia byť prítomní všetci členovia vlády. V skutočnosti sa však toto ustanovenie zákona nedodržiava," upozorňuje SaS. Za neprítomných členov vlády potom odpovedajú ich prítomní kolegovia, ktorí čítajú ich odpovede. Takto to ale podľa SaS často nemá zmysel.

Preto liberáli chcú, aby členovia vlády dostatočne vopred informovali o svojej neprítomnosti a jej dôvodoch. "Poslanci sa tak budú môcť rozhodnúť, či má zmysel klásť otázku na neprítomného člena vlády," doplnili poslanci SaS.

OľaNO chce zaviesť dobrovoľné nemocenské poistenie pre študentky

Poslanci NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) navrhujú zaviesť osobitný typ dobrovoľného nemocenského poistenia pre študentky, z ktorého by im vznikal nárok len na materskú dávku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v piatok predložili do parlamentu v prvom čítaní. Študentky by pritom platili poistné vo výške 2 % z nimi určeného vymeriavacieho základu oproti 4,4 % z vymeriavacieho základu, ktoré v súčasnosti platí dobrovoľne nemocensky poistená osoba s nárokom na všetky dávky nemocenského poistenia.

Študentky by boli zvýhodnené aj tým, že by nemuseli popri nemocenskom poistení platiť aj dôchodkové poistenie so sadzbou 28,75 %. Na takéto poistenie by sa pritom mohol prihlásiť študent alebo študentka vo veku od 16 rokov do najviac 26 rokov, ktorá je nezaopatreným dieťaťom z dôvodu sústavnej prípravy na povolanie.

"Zníženie sadzby oproti súčasnej sadzbe 4,4 % pre dobrovoľne nemocensky poistenú osobu predstavuje zvýhodnenie pre študentov, ktorí počas štúdia nedosahujú dostatočné príjmy," uviedli opoziční poslanci. Ako uviedli, dobrovoľne nemocensky poistená osoba podľa platnej právnej úpravy môže byť fyzická osoba len vtedy, ak je zároveň dobrovoľne dôchodkovo poistená.

"To znamená, že platí okrem sadzby 4,4 % zo zvoleného vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie aj dôchodkové poistenie, invalidné poistenie a do rezervného fondu úhrnne v sadzbe 28,75 % vymeriavacieho základu. Spolu je to 33,15 %," upozornili poslanci za OĽaNO. Opoziční poslanci tiež navrhujú zaviesť novú ochrannú lehotu, ktorá by sa vzťahovala len na materské dávky.

Malo by ísť o ochrannú lehotu v dĺžke 15 mesiacov pre poistenku, ktorej nemocenské poistenie zaniklo ešte pred otehotnením, pričom termín jej pôrodu nastal v tejto lehote. "Dĺžka ochrannej lehoty 15 mesiacov bola stanovená tak, aby nárok na materské mala aj poistenka, ktorá otehotnie do 6 mesiacov od zániku nemocenského poistenia za súčasného splnenia ďalších zákonných podmienok," tvrdia poslanci za OĽaNO.

OĽaNO chce obmedziť šikanu na školách

V školskom systéme by mohla pribudnúť nová kategória odborného zamestnanca – školský mediátor. Cieľom návrhu novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne poslancov opozičného hnutia OĽaNO je najmä predchádzať šikane na školách. Zmeny v zákone predložili poslanci na aktuálnu schôdzu parlamentu.

Školský mediátor by mal prioritne pracovať so žiakmi. "Činnosť a kompetencie školského mediátora bude začínať od žiakov, ktorí sa v rámci prevencie budú učiť riešiť konflikty v chránenom prostredí triedy a školy," uviedol na piatkovom brífingu poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Sopko. Základným prvkom bude teda podľa neho rovesnícka mediácia. Dodáva, že mediátor si bude zároveň vytvárať prirodzenú autoritu, aby sa na neho mohli obrátiť zamestnanci školy, ako aj rodičia. "Jeho hlavnou úlohou bude hľadať zmierlivé riešenia vznikajúcich sporov alebo nedorozumení. Pokiaľ sa prekročí hranica, privolá na pomoc mediátora registrovaného v zozname mediátorov,” uviedol Sopko.

Poslanci hnutia OĽaNO tvrdia, že podnetom na vypracovanie tohto návrhu zákona sú časté konflikty napríklad medzi učiteľmi a vedením školy alebo školského zariadenia, pričom nezriedka ide až o šikanu, ale tiež rôzne druhy tzv. sociálno-patologických javov. "Rovnako je podnetom správanie detí a žiakov škôl a školských zariadení, ktoré vo vzájomných vzťahoch medzi sebou prejavujú často neúctu, dokonca sa neraz prikláňajú až k prejavom nenávisti, agresivity či násilia," uvádza sa v dôvodovej správe.

Nový druh odborného zamestnanca v školskom prostredí by mal podľa predkladateľov "výrazne prispieť k zlepšeniu klímy v školách tým, že mediačnými zručnosťami dokáže eliminovať rôzne vzniknuté konflikty." Okrem toho podľa OĽaNO dokáže odstraňovať príčiny sociálnopatologických javov a svojou odbornou činnosťou realizovať primárnu prevenciu zavádzaním rovesníckej mediácie do škôl.

Viac o téme: ParlamentRokovanie NR SRSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu