Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rajtár má podozrenie na fiktívne vratky DPH a podvod so zlatom, výzva pre Kažimíra

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Podvodníci mali od štátu vyťahovať na vratkách dane z pridanej hodnoty peniaze aj za fiktívne vývozy investičného zlata. Uviedli to na piatkovej tlačovej konferencii poslanec za SaS Jozef Rajtár a bývalý námestník riaditeľa colnej správy Peter Cvik.

Hovoria o spoločnostiach, ktoré v uplynulých rokoch mali údajne zo Slovenska vyviezť takmer 5 ton investičného zlata za takmer 150 mil. eur, za čo mali následne žiadať vratky dane z pridanej hodnoty. "Viem o tom, že im boli vyplatené," tvrdí Cvik s tým, že informáciu o vyplatenej sume však nevie.

Podľa Cvika v tomto prípade nešlo o nič iné, ako o reťazenie dane z pridanej hodnoty a odpočtov. Konateľom týchto navzájom nástupníckych firiem totiž mal byť človek, ktorý pôsobí v ďalších zhruba 160 spoločnostiach. "Zjednodušene povedané krádež," tvrdí. Zároveň dodáva, že ak si podobné transakcie Kriminálny úrad finančnej správy nevšimne, svedčí to o jeho nefunkčnosti. "Kriminálny úrad je v zásade nefunkčný. Jeho výsledkom práce nemôže byť, že našli 200 kartónov cigariet," dodal Cvik.

Poslanec za SaS Jozef Rajtár preto opakovane vyzýva ministra financií Petra Kažimíra, aby urobil na kriminálnom úrade finančnej správy poriadky a aby začal tým, že zbaví funkcie súčasného šéfa úradu Ľudovíta Makóa. Toho Rajtár za nečinnosť kritizoval už v prípade podhodnotených dovozov ázijského tovaru, ale aj v iných prípadoch. "Pokiaľ Ľudovít Makó bude na čele kriminálneho úradu, stále to bude 'skutok sa nestal'," doplnil Rajtár.

Finančná správa by mala na podozrenia Rajtára reagovať

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva, že finančná správa preverí podozrenia týkajúce sa možných podvodov s investičným zlatom na Slovensku. Upozornil na ne v piatok poslanec SaS Jozef Rajtár spolu s bývalým námestníkom generálneho riaditeľstva Colnej správy Petrom Cvikom.

Rajtár zároveň vyzval Kažimíra, aby odvolal z funkcie šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa, nakoľko jeho úrad by mal údajne tieto obchody prehliadať. "Stále musím pripomínať predstaviteľom opozície, že musia vnímať zákony. Tie hovoria o tom, že finančná správa je samostatná. Náš vzťah je cez tvorbu zákonov, kvôli odporúčaniam, metodológii a menujem prezidenta, resp. prezidentku finančnej správy. To je asi tak všetko," reagoval na tlačovej konferencii Kažimír.

Šéf rezortu financií však dúfa, že finančná správa podozrenia preverí. "Predpokladám, že finančná správa na takéto odhalenie, lebo tých je tu stále niekoľko, bude reagovať. Bude zaujímavé, aký bude výsledok a pevne verím, že ak by to nebola pravda, tak sa dotyční ospravedlnia, lebo neustále nahlodávajú dôveryhodnosť tej inštitúcie. Ak to je pravda, tak to treba vyšetriť a chytiť tých ľudí, ktorí sa na tom podieľajú, alebo to prehliadajú," dodal Kažimír.

Viac o téme: ZlatoVývozSaSJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu