Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovské rošády vo vedení armády! Skúsený generál končí, nahnevali ho kroky vlády

Pavel Macko Zobraziť galériu (3)
Pavel Macko (Zdroj: TASR - Martin Pakovič)

BRATISLAVA - Veľké zemetrasenie v slovenskej armáde. Príchod nového náčelníka Generálneho štábu znamená odchod jedného z najskúsenejších dôstojníkov - generálporučíka Pavla Macka. Nového šéfa označil za treťotriedneho generála.

Ako prvý informoval o odchode Macka Denník N. Macko nesúhlasí s menovaním Daniela Zmeka do pozície náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, ktorého nomináciu v stredu odsúhlasila vláda SR. Zmeko nahradí doterajšieho náčelníka, generála Milana Maxima, ktorému sa končí funkčné obdobie 6. mája. 

Zmeko v súčasnosti pôsobí v rezorte obrany ako národný riaditeľ pre vyzbrojovanie a má dohľad nad modernizačnými projektmi. Zmeka zároveň v rýchlosti povýšia z hodnosti generálmajora na generálporučíka.

Daniel Zmeko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Daniel Zmeko

Našiel by aspoň päť lepších kandidátov

„Je dobojované! Vojenská služba bolo pre mňa všetkým, dala mi všetko, ale aj vzala zdravie, pokoj v duši a šťastie v rodine!" napísal večer Macko v statuse na Facebooku, pričom zverejnil celé stanovisko.

Macko tvrdí, že hoci funkciu náčelníka generálneho štábu môže zastávať každý profesionálny vojak s generálskou hodnosťou, čiže aj Zmeko, ide vraj o „výber kandidáta z tretej úrovne velenia a riadenia, a to aj čo do reálnych skúseností". Podľa Macka sa v armáde nachádza minimálne päť generálov s väčšími skúsenosťami hlavne z medzinárodných štruktúr.

Zmeko má podľa slov Macka nulové skúsenosti s aliančnou agendou a výber považuje za dehonestáciu jeho takmer 35-ročnej praxe a takisto aj praxe jeho kolegov. „Navrhnutý kandidát nemá ani zďaleka skúsenosti a širokú prax, než akú som mal ja osobne už pred desiatimi rokmi," uviedol.

Aféra Mackovho syna

Macko prišiel ale s ešte vážnejším obvinením. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) mu vraj minulý týždeň oznámil, že ho za náčelníka navrhnúť nemôže. Dôvodom mal byť fakt, že medializovaný prípad Mackovho syna stále nie je ukončený. Jeho syn Martin bol obžalovaný z toho, že v uliciach Bratislavy desil ženy a natieral ich exkrementmi. Končiaci generálmajor označil túto kauzu za „zámernú a dopredu zinscenovanú a organizovanú diskreditačnú kampaň".

Gajdoš sa v reakcii, ktorú zaslal tlačový odbor ministerstva, voči tvrdeniu ohradil. „Rešpektujem a ctím si zákon, preto absolútne odmietam, že by som niekedy čo i len v súkromnom rozhovore uviedol tento dôvod ako príčinu, prečo som sa rozhodol pre inú nomináciu na post náčelníka Generálneho štábu OS SR,“ povedal. 

Odchod po množstve vyhrážok

Macko musel podľa svojich slov čeliť v období posledného dva a pol roka vyhrážkam fyzického násilia, očierňovania či svojvoľného konania polície a prokuratúry. Žiadosť o odchod do výsluhového dôchodku sa chystal podať dnes ráno po návrate z dovolenky.

Aj napriek všetkým svojim vyjadreniam ale kolegom v armáde odkazuje, aby Zmeka rešpektovali. Nie je však jediným nespokojným - podľa Denníka N sú s nomináciou Zmeka nespokojní aj niektorí ďalší generáli.

Obrovské rošády vo vedení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pavel Macko

Zmeko je schopný človek, odkazuje Gajdoš

Podľa Gajdoša je Zmeko schopným človekom, ktorý má predpoklady na to, aby dokázal vykonávať zverenú funkciu. Ako uviedol dnes po rokovaní vlády, meno nového náčelníka prekonzultoval Gajdoš aj s prezidentom Andrejom Kiskom.

„Chcel by som zdôrazniť, že pán generál Zmeko spĺňa všetky zákonné podmienky a má všetky profesionálne predpoklady na výkon funkcie náčelníka generálneho štábu. Aj z pohľadu veku ide o perspektívneho generála. Rád by som sa ohradil voči informáciám, ktoré som v posledných dňoch počúval neprávom na jeho adresu zo strany opozičných poslancov, ale aj analytikov. Ozbrojené sily sú v zmysle zákona apolitické a tento post nebol nikdy v minulosti predmetom politického zápasu a ani nebol zneužívaný na politický boj," uviedol Gajdoš.

Sklamaný Naď

Z výberu nového šéfa armády ale nie je nadšený bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. V statuse, v ktorom sa lúčil s Maximom, si servítky pred ústa nedával. „Ak by sme ale čakali, že ho vystrieda niekto z relevantných adeptov (napr. aktuálni zástupcovia NGŠ, velitelia síl či vojenský predstaviteľ pri NATO/EÚ), boli by sme naivní. “Skupinka transparentných” tam totižto potrebuje človeka bez názoru, tzv. mlčiaceho pritakávača. Človeka, ktorý podpíše a bude ticho a prípadne aj pripraví nejaké transparentné obstarávanie typu obrnené vozidlá 8x8," uviedol.

Kritizoval aj prezidenta Kisku. „Nuž, pán prezident Kiska, vážim si Vás. Urobili ste veľa dobrého pre túto krajinu. Ale Vaša “zaslepenosť” voči tomu, čo sa deje na MOSR je už až príliš okatá. A tým, že v jednom balíku povýšite ešte aj riaditeľa Vojenského spravodajstva na 4*, teda najvyššieho generála, tak až smiešna a žiaľ aj nesystémová," napísal Naď.

Viac o téme: Pavel MackoDaniel Zmeko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu