Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRÁVE TERAZ Koniec kauzy H*VNOMAN! Súd rozhodol o generálovom synovi, toto je jeho trest!

Otec a syn na súde Zobraziť galériu (4)
Otec a syn na súde (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pred dvomi rokmi zasiahla celá Slovensko správa o nechutných útokoch v centre hlavného mesta. Ostro sledovaná kauza syna vysokopostaveného generála slovenskej armády speje do svojho konca. Na okresnom súde dnes zazneli záverečné reči, po ktorých padol rozsudok. Martina M. uznali vinným a uložili mu trest odňatia slobody na osem mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov.

Na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava IV. prokurátor navrhoval pre Martina M. podmienečný trest s odkladom na spodnej hranici trestnej sadzby s poukazom na závery znaleckých posudkov s tým, že je na mieste uložiť mu aj sexuologické ambulantné liečenie.

Vypočujte si, čo povedal Martinov otec Pavel po vynesení rozsudku. 

Macko na súde

Obhajoba navrhla, aby bol Martin M. oslobodený spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že skutok spáchal, čomu zodpovedá aj to, že v prípade neexistuje žiaden dôkaz potvrdzujúci spáchanie skutku Martinom M. 

PRÁVE TERAZ Koniec kauzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Identikit zostavený poškodenými ženami podľa obhajoby zodpovedá Dušanovi S. ktorý je za útoky močom a exkrementmi už právoplatne odsúdený. U obžalovaného nebola podľa jeho obhajcu zistená žiadna psychická porucha či choroba. 

Záverečná reč

Obhajca Martina M. vyše dve hodiny prednášal záverečnú reč, v ktorej sa snažil spochybniť body obžaloby a dokázať nevinu svojho klienta. "Martin M. skutky nespáchal a ani ich nemohol spáchať, čo je podložené znaleckými posudkami a výpoveďami," odznelo v záverečnej reči s tým, že konania sa musel dopustiť jedinec so sexuálnou deviáciou. "Môj klient ňou netrpí, nebola mu diagnostikovaná žiada sexuálna deviácia," dôvodil. 

PRÁVE TERAZ Koniec kauzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

V záverečnej reči obhajca namietal proti spôsobu, ako jeho klienta zadržali. Poukázal na výpovede poškodených žien. Neuviedli, že by páchateľ bol opitý alebo javil známky požitia omamných látok. Podľa nich bol páchateľ sexuálne vzrušený a po skutku pokojne odišiel, napriek tomu, že ženy ostali rozrušené. Ide o rozpor s tým, ako našli Martina M., a teda opitého a zašpineného od výkalov.    

Obhajca poukázal na zaujímavý fakt. Uviedol, že nadobudnutie dôkazov, ako aj samotné vyšetrovanie prípadu bolo zmanipulované. "Manžel policajtky, ktorá mala v tom čase vyšetrovať myzofilné útoky v Bratislave, náhodou videl opitého Macka v čase jeho následného zatknutia 23. novembra v Karlovej Vsi," uviedol s tým, že zadržanie bolo dopredu pripravovaným, koordinovaným a zinscenovaným aktom. Poukázal aj na fakt, že po zadržaní si Martin výrazne zmenil svoju podobu, ostrihal si bradu údajne na podnet vyšetrovateľa. 

PRÁVE TERAZ Koniec kauzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Martin M. sa priznal k spáchaniu skutkov v prípravnom konaní. Priznal sa, že ho priťahujú ženy, symboly ženskosti, ako sú vlasy či nohy.  Zadržali ho 23. 11. 2015 v Karlovej Vsi. Do väzby ho vzali 18. 2. 2016, kde bol do 16. 7. 2016. V Bratislave bolo spáchaných celkovo 27 útokov. Trest si už odpykáva spomínaný Dušan S. 

Martin vinu popiera

Prokurátor vo svojej záverečnej reči okrem iného poukázal na výpoveď obžalovaného na polícii, kde sa ku skutkom priznal.  Vypovedal, že pre svoje útoky si vyberal ženy, ktoré ho priťahovali, napríklad s dlhšími vlasmi. Pred súdom Martin vinu odmietal. "Skutky, ktoré sú mi dávané za vinu, som nespáchal, a toto budem tvrdiť stále. Proces trvá už dva roky, čo negatívne vplýva na moju psychiku a chcel by som, aby sa to už skončilo," uviedol vo štvrtok na súde.

Padol rozsudok

Aj napriek dlhej záverečnej reči obhajoba súd nepresvedčila. " Viazanosťou názoru krajského súdu sa okresný súd musel držať rozsudku krajského súdu," uviedol sudca s tým, že Martina M. uznal vinného zo spáchania skutkov a odsúdil ho na osem mesiacov podmienečného výkonu trestu s odkladom na 14 mesiacov. Rovnako mu súd uložil ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou. Rozsudok nie je právoplatný, obe procesné strany sa odvolali. Martin sa cíti nevinný. 

"Zajtra je 17. november. Pripomíname si,  že pred rokmi sa občania rozhodli skoncovať s režimom, ktorý nebol spravodlivý," povedal pred novinármi po vynesení rozsudku v emotívnom príhovore otec obžalovaného Pavel Macko. 

V minulosti padol oslobodzujúci rozsudok

OS Bratislava IV. v tejto veci vo februári tohto roka vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Proti jeho rozhodnutiu však podal odvolanie prokurátor a Krajský súd (KS) v Bratislave v októbri tohto roka jeho rozhodnutie zrušil. Vo veci tak opätovne rozhodoval okresný súd a svoje predchádzajúce rozhodnutie zmenil. Martina M. uznal za vinného z pokračujúceho trestného činu výtržníctva a uložil mu podmienečný trest.

Zo slov sudcu na štvrtkovom hlavnom pojednávaní vyplynulo, že KS v Bratislave neprikázal v tejto veci vykonať žiadne nové dôkazy. „Prvostupňový súd je viazaný názorom odvolacieho súdu,“ zdôraznil sudca, a to aj vtedy, keď má iný právny názor. Obžalovanému Martinovi M. hrozil v zmysle Trestného zákona trest odňatia slobody od šiestich mesiacov až do troch rokov.

Viac o téme: VýkalyMartin M.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu