Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dočasným ministrom kultúry je Pellegrini: V hre o kreslo sú údajne títo traja poslanci

Marek Maďarič Zobraziť galériu (2)
Marek Maďarič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Dočasným ministrom kultúry je Peter Pellegrini (Smer-SD). Vedením rezortu ho poveril v stredu prezident SR Andrej Kiska. Pellegriniho navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Miesto ministra kultúry sa uvoľnilo po odchode Mareka Maďariča (Smer-SD). Jeho abdikáciu prevzal prezident v pondelok 5. marca. Maďarič z vlády odišiel po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Peter Pellegrini a Andrej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Neviem si po vražde novinára, či sa už potvrdí, alebo nie, že to súviselo s jeho prácou, predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu," odôvodnil svoj odchod Maďarič, ktorý ostáva radovým členom Smeru-SD a vracia sa do parlamentu.

V hre o kreslo ministra kultúry sú tri mená

Smer-SD začal hľadať nového ministra kultúry, ktorý nahradí Mareka Maďariča. Podľa informácií sú v hre tri mená, poslanci Národnej rady SR Erik Tomáš, Ján Podmanický a Dušan Jarjabek."Sú to len mediálne špekulácie. Neviem o tom, že by predsedníctvo Smeru-SD prijalo v tejto veci nejaké rozhodnutia," uviedol Tomáš. Strana sa podľa jeho slov naplno sústreďuje na stabilizáciu vládnej koalície. "Logicky sa až po vyriešení situácie môže diskutovať o personálnych zmenách vo vláde," doplnil.

Jarjabek tvrdí, že o tom neuvažoval, ani neuvažuje. "Dnes sa riešia iné veci. Pre mňa je dôležité, aby nastal istý dohovor v rámci koalície, aby vláda mohla fungovať ďalej a spoločenská situácia sa dostala do normálu," uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Priorita je podľa jeho slov vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, následne dohoda v koalícii a až potom ďalšie veci. "Kto bude minister kultúry, ma v tejto chvíli až tak nezaujíma," doplnil Jarjabek. S Podmanickým sa zatiaľ spojiť nepodarilo.

Maďarič z funkcie odišiel po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ministerstvo dočasne povedie vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Viac o téme: Marek MaďaričJán PodmanickýDušan JarjabekErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu