Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V roku 2017 sme aktívne pracovali na tom, aby sme vylepšili zákony, uviedol Ravasz

Na snímke  splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.
Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA – Kým nedáme do poriadku našu legislatívu, budú naše intervencie, projekty a iniciatívy oveľa slabšie. Preto sme v roku 2017 veľmi aktívne pracovali na tom, aby sme zákony vylepšili. V rozhovore to povedal vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz. Za dôležitý krok označil augustovú novelu zákona o financovaní školstva, ktoré je pre úrad splnomocnenca prioritou.

Ábel Ravasz v minulom roku inicioval zavedenie povinnej predškolskej výchovy a keďže politická aj odborná odozva bola podľa neho pozitívna, verí, že sa táto iniciatíva zrealizuje do konca volebného obdobia. Splnomocnenec tiež pripomenul, že od začiatku tohto roka budú škôlky zadarmo aj pre deti z chudobného prostredia. „Poplatky v škôlke síce nie sú vysoké, ale pre viacčlenné rodiny, najmä v hmotnej núdzi, to môže byť naozaj problémové,“ povedal Ravasz.

V roku 2017 sa úradu splnomocnenca podarilo presadiť, aby deti v hmotnej núdzi automaticky dostávali príspevok pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a nemuseli tak viac čakať dlhé týždne, kým im v diagnostickom centre stanovia diagnózy. „Je to v zásade finančná alokácia, ktorú dostane škola v prospech detí a môže im nakúpiť školské pomôcky alebo najať asistenta,“ vysvetlil Ravasz a dodal, že príspevky sú vyplácané z peňazí ministerstva školstva.

Splnomocnenec v minulom roku otvoril aj tému diagnostiky detí. V spolupráci s ministerstvom školstva sa podujal zmapovať stav diagnostických centier. Od augusta preto nie je možné do systému zaraďovať nové centrá a kontroluje sa kvalita existujúcich. Ministerstvo školstva zároveň kontroluje aj špeciálne školy, s ktorými sa spájali kauzy v Rokycanoch a Sečovciach. „Ako dôležitejšie sa javí, aby sme v budúcnosti takýmto problémom predišli. Keď nemáme dôveru v diagnostické zariadenia, tak to treba zmeniť a ja si myslím, že v tomto momente túto dôveru nemáme,“ povedal Ábel Ravasz.

Dôležitou novinkou je podľa splnomocnenca aj zmena pozemkových úprav. Ravasz pripomenul, že vláda novelou zákona umožnila starostom a primátorom vykonať jednoduché pozemkové úpravy pod rómskymi osadami. „V zásade im stačí súhlas väčšiny vlastníkov parcely a potom môžu zámenou alebo kúpou pozemkov vyriešiť problémy, ktoré dráždia život minority aj majority,“ povedal Ravasz. Dodal, že hoci je zmena zákona platná len od septembra, šikovní starostovia vedeli pozemky vysporiadať hneď. Ako príklad uviedol obec Čirč v okrese Stará Ľubovňa.

Viac o téme: Ábel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu